Omikronos gyanús esetek a hazaszállítottak között?

Omikronos gyanús esetek a hazaszállítottak között?
Alapos a gyanú arra, hogy a koronavírus omikron variánsával fertőződött meg két személy a Dél-Afrikából hazahozott román állampolgárok közül – közölte csütörtökön az egészségügyi minisztérium. Kedden 46 román állampolgárt szállítottak haza Dél-Afrikából a román hatóságok, három személy koronavírus-tesztje pozitív lett. Mintáik szekvenálása több napig tart, de az első tesztek szerint „alapos a gyanú”, hogy ketten közülük az omikron variánssal fertőződtek meg – közölte az Agerpres hírügynökség. A tárca arról is tájékoztatott, hogy mindhárom fertőzött személy teljes körűen be van oltva, mindegyikük tünetmentes, egészségi állapotuk jó, s jelenleg megfigyelés alatt tartják őket.

Korábban a hírügynökségek arról számoltak be, hogy a hazahozottak közül előbb a nagybányai rögbicsapat egyik játékosánál mutatták ki a koronavírust. A Máramaros megyei prefektúra sajtószóvivője, Dan Bucă szerda este közölte, a férfitől a nagybányai reptéren vettek mintát az RT-PCR-teszthez kedd esti érkezésekor, és az eredmény pozitív lett. A férfi tünetmentes, de orvosi felügyelet alatt tartják. Csütörtökön újabb mintát vesznek tőle, amelyet elküldenek a bukaresti Cantacuzino Intézethez szekvenálásra.

Később az egészségügyi minisztérium közleményben tájékoztatott, hogy további két Dél-Afrikából hazaszállított személynél – akiket az otopeni-i repülőtéren teszteltek – szintén kimutatták a koronavírust. Esetükben epidemiológiai vizsgálat indult a közvetlen kapcsolatok felderítésére.