Nyilvános vitára hívja az RMDSZ-t az MSZP-s Ujhelyi

Nyilvános vitára hívja az RMDSZ-t az MSZP-s Ujhelyi
Nyilvános vitára, a nemzeti együttműködés jövőjéről szóló párbeszédre hívja az RMDSZ-t Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) európai parlamenti képviselője. Erre azt követően került sor, hogy nyilvánosságra került az erdélyi magyar önkormányzati képviselők Márki-Zay Péternek címezett levele. A tavaly októberben elküldött üzenetben az RMDSZ-es tisztségviselők elutasították a magyarországi ellenzéki miniszterelnök-jelölt fogadását.

A Srácok, akkor ezt most játsszuk le! – válasz az RMDSZ politikusainak címet viselő, személyes hangvételű nyílt levélben Ujhelyi emlékeztet: „együtt szabadítottuk ki az aradi Szabadság szobrot! Fiatal politikusokként heti rendszerességgel egyeztettünk a számotokra fontos ügyekben. Évekig együtt szerveztük nemcsak a magyar-magyar sítáborokat, de az MSZP és az RMDSZ ifjúsági szervezetei által működtetett, rendkívül népszerű EU-tábort is öt éven keresztül közös vittük. Emlékeztek, hogy 2004-ben még a két ország miniszterelnöke is eljött és ott tartotta meg csúcstalálkozóját? Hunor, Csaba, Ti ketten tartottátok a szocialista Vastagh Pállal a beharangozó sajtótájékoztatót. Ott álltam mellettetek és tiltakoztam, amikor Nagy Zsolt miniszter barátomat koncepciós bűnvádi eljárás alá vonták, vagy amikor Markó Attila pártját kellett fogjuk. Nyilván arra is emlékeztek, hogy mi tartottuk az akkor feltörekvő fiataljaitoknak az önkormányzati kampányfelkészítőket. Csaba, a 2008-as megyei tanácselnöki kampányodat szakemberi segítséggel támogattuk és nyilván Te is pontosan emlékszel, hogy anno a Ti csapatotokból delegáltunk tagot a DunaTv testületébe annak érdekében, hogy fontos befolyással tudjatok lenni az Erdélyben is fogható műsorszolgáltatásra. Nem egy szocit kerestünk, hanem érintettet. Srácok, biztos emlékeztek, hogy én voltam az egyik fő támasza a marosvásárhelyi Félsziget Fesztiválnak, amelyet első évben Markó Bélával együtt nyitottunk meg. De a mai napig szívemnek kedves nosztalgiával emlegetjük a csíkszeredai Illés-koncertet is, az „István, a király” előadással együtt, amelynek létrejöttében ugyancsak vastagon szerepet vállaltam. Emlékeztek, hogy tomboltunk a megyei tanács ablakában, nem kevés pálinka felszabadító mámorában? Micsoda idők voltak!

December 5-ére hivatkoztok, mint el nem múló sebre. De Ti szakítjátok fel és lökitek el a gyógyítani akaró, baráti kezet. Arra is emlékezzetek, hogy a népszavazást követő évben hídépítő, szimbolikus üzenettel, vállalva minden jogos és jogtalan atrocitást: csakazértis elmentem újra a csíksomlyói búcsúba, mert ott volt a helyem! Hunor, Te voltál, aki végigsétáltál velem a hegyre, sokaknak ezzel megnyugvást adva. Utólag is köszönöm ezt a tisztes és testvéri kiállást. De hol vannak ezek az erdélyi srácok? Hova, mivé lettetek, fiúk?!”, teszi fel a kérdést a képviselő.

Ujhelyi felemlegeti: amióta a Fidesz hatalomra jutott, először a hivatalos, majd a személyes viszonyok koptak szépen lassan el.  

„Zsarolnak benneteket vagy odáig süllyedtetek, hogy magatokévá tettétek a Fidesz gátlástalan, illiberális tempóját? Ha az előbbi, akkor a saját lelkiismeretetek és jó hírnevetek miatt mielőbb terítsetek a nyilvánosság felé! Ha viszont egyszerűen hitből vagy kényelmes megalkuvóként süllyedtetek a fideszes dagonyába, akkor miért is nem távoztok Ti is az Európai Néppártból és csatlakoztok Orbán új haveri köréhez, a fasisztoid, nacionalista, nemzeti kisebbségellenes politikai kalandorok csoportjához? Nyilván az is válasz, ha egyszerűen csak az aktuális politikai megfontolásokat, így a romániai magyar választók hangulatát követve sodródtok egy vállalhatatlan hazugságspirálba. De ennek Ti magatok vagytok az előidézői, akik vakon kiszolgálják a Fidesz tudatos, számító és aljas terveit”, írja.