Növelte a műtárgyak iránti keresletet a bezártság

A kolozsvári Quadro Galéria tavalyi aukciói is sikeresek voltak

Növelte a műtárgyak iránti keresletet a bezártság
Az elmúlt egy évben sok más területhez hasonlóan a műtárgypiac értékesítési csatornái is beszűkültek, ennek ellenére Magyarországon nőtt az alkotások kereslete és az aukciók iránt érdeklődők száma – erről jelent meg a napokban összefoglaló az MTI-ben. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Székely Sebestyén György művészettörténészt, a kolozsvári Quadro Galéria igazgatóját, aki lapunknak elmondta: hasonló jelenségeket tapasztaltak tavalyi online aukcióikon.

A jelenlegi helyzet is bizonyítja: a műtárgy értékálló befektetési eszköz, amelynek az aranyhoz hasonló értékmegőrző tulajdonsága van – olvasható a műtárgypiac aktuális tendenciáiról és a szakértők tapasztalatairól szóló közleményben. A magyarországi felmérések szerint ugyanis erősödött a kortárs művek iránti érdeklődés és a korlátozó intézkedések miatt online térbe költöztetett árverésekkel egy olyan réteg is megjelent a vásárlók között, amely korábban nem vett részt az élő aukciókon.

Amint a felmérésben írják, a tavalyi műtárgypiaci eredmények szerint a világ legnagyobb aukciósházai 20 százalék körüli bevételcsökkenést realizáltak, de a kisebb piacok ellenállóbbak voltak a koronavírus-járvány hatásaival szemben. A közleményben Törő Istvánt, a budapesti Virág Judit Galéria ügyvezetőjét idézik, aki kiemelte: a 2020-as adataik alig mutatnak visszaesést, a forgalmuk még úgy sem csökkent, hogy a tavaszi szezonban leállt az értékesítés.

A kolozsvári Quadro Galéria igazgatójának elmondása szerint ezek a jelenségek náluk is teljes mértékben megfigyelhetők voltak. „A tavaly tavasszal szervezett aukciónk pont akkor zajlott, amikor a karantén elkezdődött, így nem lehetett semmi jóra számítani az eladások szempontjából. Voltak olyanok, akik le is állították az aukciókat, mi viszont úgy döntöttünk, hogy akkor is megpróbáljuk, ha minimális eladásaink lesznek. Végül meglepő módon a szokásosnál jobb értékesítési arányok alakultak azon az aukción és a további két tavalyi alkalomkor is” – részletezte tapasztalatait Székely Sebestyén György.

K. Csíkos Antónia: Veresvíz télen (1937)

Ezeken az aukciókon ők is észlelték egy új, a korábbitól eltérő vásárlóréteg felbukkanását, amelynek tagjai jelentős mértékben vették ki részüket a licitekből. „Ezt azzal magyarázom, hogy a korlátozások miatt az emberek nem tudtak utazni, nem tudtak elmenni vakációzni, ezért inkább a műalkotások vásárlásának irányába orientálódtak” – fogalmazott a Quadro Galéria igazgatója.

Az új vásárló réteget Törő István a közleményben úgy jellemzi: ők azok, akik korábban a távolság miatt nem vettek részt az élő aukciókon vagy a megváltozott körülmények miatt új befektetési lehetőséget kerestek.

Az összeállítás azt is részletezi, hogy a lezárások miatt nagyon sok olyan területen tapasztalható fellendülés, ami az otthonunkat érinti: mivel hónapokig voltunk a négy fal közé zárva, sokan dekorációs szándékkal is elkezdtek érdeklődni a műtárgyak iránt. Ez is lehet az oka annak, hogy a kisebb nevek és az alacsonyabb értékű műtárgyak iránt is óriási kereslet tapasztalható.

A kolozsvári galéria igazgatójának elmondása szerint a három tavalyi aukciójukon az alacsonyabb árkategóriákban – 100 és 2000 euró közötti alkotások esetében – nagyon sok alkotást vásároltak meg és jelentős növekedéseket, látványos licitálásokat lehetett megfigyelni. Székely Sebestyén György hozzáfűzte: tavaly meglepő szerzői rekordok is születtek, például Gy. Szabó Bélának egy 150 euróról indult metszete végül több mint 1000 euróért kelt el, K. Csíkos Antónia 1800 euróról induló nagybányai tájképe pedig 7500 euróért talált gazdára.

A galéria igazgatója szerint Nagy Albert festményei nagyon ritkán kerülnek aukcióra, talán ezért is kelt el tavaly mindkét licitre bocsájtott alkotása. 2020-ban egyébként a Quadro aukcióin legdrágábban elkelt mű Tasso Marchini Nyárfák a tengerparton című festménye volt, amely 17 ezer euróért talált gazdára.

A Quadro Galéria idei első online aukciójára a művek beküldése február végén zárult le, a kiválasztott és licitre szánt alkotásokból készült kiállítást pedig március 15-től, hétfőtől kezdődően fizikai formában, a galéria székhelyén is megtekinthetik az érdeklődők.

(Borítókép: Nagy Albert 1968-as Kávé I. nevet viselő műve)