Női kézilabda BL: Győr–Vardar döntő

Női kézilabda BL: Győr–Vardar döntő
A Győri Audi ETO KC hat góllal legyőzte a montenegrói Buducsnoszt Podgorica csapatát a női kézilabda Bajnokok Ligája első elődöntőjében szombaton, így vasárnap finálét játszhat. Ellenfele a Vardar Szkopje lesz, a macedón gárda legyőzte a Bukaresti MSC-t.

A győriek korábban négy alkalommal (2007, 2008, 2010, 2011) az elődöntőben búcsúztak, háromszor (2009, 2012, 2016) ezüst-, kétszer (2013, 2014) pedig aranyérmet nyertek, vagyis ez a hatodik BL-döntőjük. A Buducsnoszt a 13. elődöntőjét játszotta, és tizedszer nem jutott tovább.

„Sziasztok! Szerintem készen vagyunk, de nagyon kell a szurkolásotok. Hajrá, ETO!” – így szólt magyarul a győri drukkerekhez a hangosbeszélőn keresztül Ambros Martín vezetőedző, nem sokkal a kezdés előtt.

Az előző idény BL-ezüstérmesének játéka eleinte valóban azt igazolta, hogy alaposan felkészült az elődöntőre, hiszen remekül védekezett és gyorsan előnybe került (4–1). A szurkolók is remekül teljesítettek, bár némi meglepetésre nem volt telt ház a Papp László Budapest Sportarénában.

A folytatásban a Buducsnoszt is szigorított a védőmunkáján, ennek egyik következményeként a 14. percben Yvette Broch vérző orral hagyta el a pályát, csapata pedig hét percen keresztül nem tudott betalálni. Broch nem sokkal később visszatért és góllal büntette a szabálytalanságot (7–4), de Katarina Bulatovics és a román Cristina Neagu vezérletével tartotta magát az ellenfél. Érdekesség, hogy az első félidőben csak ők ketten szereztek gólt a montenegróiaknál.

Görbicz Anita eredményességének, és csapata hatékony játékának köszönhetően hamarosan ötgólos különbség alakult ki, és bár a hajrában a román játékvezetői páros ítéleteivel is meg kellett küzdeniük a győrieknek, három találatot megőriztek az előnyükből (12–9).

A második félidőt is kiválóan kezdte a magyar együttes (15–9), a Buducsnoszt kilenc perc elteltével – hétméteresből – talált be először. A bírói felfogás a szünet után sem változott, Tomori Zsuzsannát a harmadik kétperces kiállítása miatt elveszítette csapata, amely egyébként kimondottan eredményes volt emberhátrányban.

A játék képe és menete nem változott, a győrieket ezúttal senki és semmi nem tudta kizökkenteni, lendületük egészen a lefújásig tartott, így a tavalyihoz hasonlóan idén is legyőzték az elődöntőben a Buducsnoszt Podgoricát (26–20).

Az idén a világ legjobb játékosának választott Neagu nagyon csalódott volt a meccs után, és úgy értékelte, hogy csapatának semmi sem sikerült.

*

A macedón Vardar Szkopje a második szombati elődöntőben öt góllal legyőzte a címvédő Bukaresti MSC-t.

A macedón együttes remekül kezdte a találkozót, s állva hagyta ellenfelét: a nyolcadik percben már 7–1-re vezetett. Hogy nem lett még nagyobb a különbség a kezdő szakaszban, azt elsősorban a tavalyi döntő hősének, az akkor 14 találatig jutó svéd Isabelle Gulldénnek köszönhették a bukarestiek, az első három góljukat ugyanis svéd légiósuk jegyezte (a nyitógólt is, akkor vezetett először és utoljára a Buk. MSC).

A félidő derekáig öt-hat gól volt a különbség, ám ezt követően a Vardar fokozatosan növelte előnyét, ami a találkozó harmadára már kilencre hízott, majd a Buk. MSC időkérése ellenére a tizenegyet is elérte (20–9).

Támadásban szinte minden bejött a – keretébe mindössze egyetlen macedón játékost nevező – Vardarnak, míg hátul remekül zárt a védelem, amelyhez extra teljesítményt adtak a kapusok: Inna Suslina például három hétméterest hárított egymás után, csereként beállva.

A Vardart az sem zavarta meg, hogy az első játékrész utolsó másodperceiben piros lap miatt elvesztette Tatjana Hmirovát, s a fordulást követően is ellenőrizte az összecsapást, öt gólnál nem engedte közelebb riválisát. A macedónok annak ellenére tudtak dominálni, hogy a címvédőből 55 perc után állítottak ki először játékost – a nyolc találattal a mezőny legeredményesebbjének bizonyuló francia Gnonsiane Niomblát – az orosz játékvezetők, Viktorija Alpaidze és Tatjána Berezkina.

A döntő két csapata ötödik alkalommal játszik egymás ellen, eddig két magyar siker mellett egy macedón győzelem és egy döntetlen született.

Eredmények, női Bajnokok Ligája, elődöntő:

Győri Audi ETO KC–Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 26–20 (12–9). Gól: Görbicz Anita 9, Cornelia Nycke Groot 5, Eduarda Amorim Taleska 4, Yvette Broch 3, Bódi Bernadett 2, Tomori Zsuzsanna, Nora Mörk és Hársfalvi Júlia 1–1; vezetőedző: Ambros Martín, illetve Crsitian Neagu 7, Katarina Bulatovics 6, Djurdjina Jaukovics és Dragana Cvijics 2–2; Ema Ramusovics, Biljana Novovics és Achruk Kinga 1–1; vezetőedző: Dragan Adzics. A találkozót a román Cristina Năstase és Simona Raluca Stancu bírópáros vezette.Vardar Szkopje (macedón)–Bukaresti MSC 38–33 (21–13). Gól: Jovanka Radicsevics és Andrea Penezics 7–7, Andrea Lekics 6, Alexandra Lacrabere 5, Camilla Herrem 4, Andrea Kovics 3, Szanja Damnjanovics és Barbara Lazovics 2–2, Anja Althaus, Tatjána Hmirova 1; vezetőedző: Irina Gyibirova, illetve Gnonsiane Niombla 8, Linnea Torstensson 5, Isabelle Gulldén és Carmen Martin Berenguer 4–4, Anastasia Lobacs 3, Iulia Curea, Oana Manea és Majda Mehmedovics 2–2, Camille Ayglon Saurina, Bianca Bazaliu és Aurelia Brădeanu 1–1; vezetőedző: Per Andre Johansson.LAPZÁRTAKOR

A 3. helyért: Buk. MSC–Buducsnoszt 26–20 (13–12) – a részletekre visszatérünk. Lapzárta után fejeződött be a Győr–Vardar döntő.