Népszerűek a hazai termékek

Népszerűek a hazai termékek
Heti két-három alkalommal vásárolnak az emberek zöldséget és gyümölcsöt, legtöbbször a piacról – derül ki a Malagrow Románia legfrissebb, június 16–július 6. között, 2 580 fő megkérdezésével végzett online felmérése.

Eszerint minden második személy a hazai termékek mellett teszi le a voksát, sőt, a válaszadók kétharmada hajlandó többet is fizetni a termékekért, támogatva ezzel a helyi gazdákat. Ugyanakkor a megkérdezettek közel fele hajlandó nagyobb távolságot is megtenni, hogy hazai gyümölcsöt és zöldséget vásároljon. 

Nagy népszerűségnek örvendenek a hazai termesztésű áruk Romániában, szinte minden ötödik ember helyi kistermelőtől vásárolja a zöldségeket és a gyümölcsöket – mutatnak rá a kutatásban. A válaszadók 42,7 százaléka fontosnak tartja a hazait, de a rendszeres vásárlásokkor importtermékeket is be szokott rakni a kosarába. A megkérdezettek csupán 5,9 százalékát nem érdekli egyáltalán, hogy honnan származik az adott termék.

Zöldséget és gyümölcsöt általában hasonló rendszerességgel vásárolnak, a többség heti két-három alkalmat szán ezeknek a beszerzésére. A válaszadók közel egyharmada naponta vesz gyümölcsöt, míg zöldséget kicsivel kevesebben, 24,4 százalék vásárol minden nap. Több mint 10 százalék egyszer egy héten költ zöldségekre, illetve gyümölcsökre. Azok aránya, akik egy hónapban csak néhány alkalommal szereznek be ilyeneket, elenyésző, mindössze 2 százalék. A megkérdezettek 5,4 százaléka azért vásárol ritkán zöldséget, mert ezeket saját maga termeli meg. Gyümölcsöt kicsivel kevesebben, 3,8 százalék termeszt otthon.

A piacra járás nem ment ki a divatból

Bár a fogyasztói szokások és a gazdasági környezet folyamatosan változik, Romániában a piacozás még mindig virágkorát éli. A kérdőív kitöltőinek közel 40 százaléka piacra jár gyümölcsökért és zöldségekért, egyharmaduk szupermarketből szerzi be ezeket. Továbbá 16,6 százalék helyi kistermelőhöz szokott fordulni, közel 10 százalék pedig kisebb élelmiszerboltokból szerzi be a szükséges termékeket. A túlnyomó többség (93,6%) személyesen vásárol, és csak alig több mint 6 százalékra tehetők azok aránya, akik néha az online rendelés mellett döntenek.

A romániai termesztésű gyümölcsök és zöldségek kelendőségét bizonyítja az is, hogy a válaszadók kétharmada hajlandó többet fizetni a hazai termékekért, leginkább azért, mert tudják, ezzel támogatják az itteni gazdákat. Nagy árkülönbség esetén azért a megkérdezettek közel 30 százaléka döntene úgy, hogy inkább más eredetű árut tesz a kosarába, 5,9 százalék viszont nem fizetne többet, esetükben ugyanis az ár a döntő tényező.

Amikor hazairól van szó, a távolság sem jelent problémát

A megkérdezettek számára az sem probléma, ha nagyobb távolságot kell megtenniük a hazai zöldségekért és gyümölcsökért, ugyanis a válaszadók fele azt jelezte, hogy nem esik nehezére más településre elmenni ezekért a termékekért. A kutatásban résztvevők közel egyharmada hajlandó többet utazni, de csak nagyon ritkán, míg minden ötödik ember jelezte, hogy egyáltalán nem szeret erre időt szánni, a legközelebbi helyen vásárol.

A Malagrow Románia a hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás elkötelezett támogatója. Májusi, Fogyassz hazait! – Made in Romania elnevezésű országos kampányával a román gazdák munkájának elismerésére ösztökélte az embereket, ezzel együtt pedig felhívta a figyelmet a belföldi termékek jelentőségére.

„Hiszünk abban, hogy a helyi termelők alapvető fontosságúak a román gazdaság számára. Büszkék vagyunk a gazdáinkra, és arra, hogy az általunk kínált termékek segítségével a romániai termelők magas minőségű zöldségeket és gyümölcsöket szállítanak a piacra. Cégünknek immár több mint két évtizede az a célja, hogy minőségi termékekkel, valamint szakértői, személyre szabott tanácsokkal lássa el a helyi gazdákat” – hangsúlyozta Éber Csaba ügyvezető igazgató.

Az Országos Statisztikai Intézet nemrég megjelent adatai alapján 2021-ben Románia felnőtt lakossága havonta fejenként átlagosan 8 kilogramm zöldséget, továbbá 4 kilogramm gyümölcsöt fogyasztott, krumpliból pedig havi 3 kilogrammot evett.