Nem kedvezett a kijárási tilalom a tolvajoknak

Tavaly 16%-kal csökkent a bűnözés Kolozs megyében

Nem kedvezett a kijárási tilalom a tolvajoknak
Mircea Ion Rus rendőrfőbiztos, a Kolozs Megyei Rendőrfelügyelőség parancsnoka sajtótájékoztatón ismertette tegnap az általa vezetett intézmény tavalyi mérlegét. A beszámolóból kiderül, hogy Kolozs megyében az országos átlagnál is jelentősebben, 16%-kal csökkent a bűnözés, s ez azért is jó, mert az intézmény komoly létszámhiánnyal küzd: négy rendőr végzi ötnek a munkáját. Az említett csökkenésben közrejátszott az is, hogy a járványhelyzet és az ezzel kapcsolatos szigorítások miatt sokkal több rendőr, csendőr teljesített szolgálatot az utcákon, fokozott jelenlétük pedig elvette a kedvét a potenciális bűnözőknek. A járványhelyzet a baleseti statisztikákon is jelentősen javított, így a kijárási korlátozások hozzájárultak ahhoz, hogy a súlyos balesetek száma több mint 30%-kal csökkenjen 2019-hez képest. Ilyen körülmények között a mérleg csupán a gazdasági bűncselekmények számának tekintetében mutat – mintegy 9%-os – növekedést.

Éves mérlegét ismertette tegnap a Kolozs Megyei Rendőrfelügyelőség, ebből kiderül, hogy 2020-ban jelentősen csökkent az utcai bűncselekmények, a lopások, de még a közlekedési balesetek száma is, ami a rendőri megelőző munka hatékonysága mellett a járványhelyzet miatti szigorítások következménye, amint azt maga Mircea Ion Rus rendőrfőbiztos is beismerte. Egyébként, ami a járványügyi szabályok betartását illeti, a megye rendőrei a további illetékes hatóságok képviselőivel közösen 2020 folyamán, a járvány hazai kitörésének kezdetétől több mint 15 ezer kereskedelmi egység tevékenységét ellenőrizték, s ezek során közel 6400 kihágási jegyzőkönyvet írtak meg, pénzbírságot is kiróva, ugyanakkor 24, a járvány megfékezésére hozott intézkedések meghiúsításával kapcsolatos bűncselekményt lepleztek le.

A mérleg felvezetéséből az is kiderül, hogy a rendőrség személyzeti állománya 2019-hez képest tovább csökkent (mintegy 6%-kal), év végén így mindössze az állások 82%-a volt betöltve.

A rendőrök az év során több mint 33 ezerszer helyszíneltek, 22 ezer ellenőrzést végeztek, további kétezer növelt létszámmal végrehajtott ellenőrzésük volt, és 61 razziát is szerveztek. Az 112-es sürgősségi számon 27 ezerszer igényelték a rendőrök segítségét/közbelépését. A rendőrök mintegy 14 ezer bűnvádi dossziét tudtak lezárni.

A gyorshajtás továbbra is a közúti balesetek fő oka

Összességében az előző évihez képest 16%-kal volt kevesebb a bűncselekmények száma; ezek arányának tekintetében mintegy 62%-uk bűnügyi jellegű (ide tartozik például a rablás, lopás, csalás, az erőszakos cselekmények stb.), 9%-uk gazdasági-pénzügyi, 29%-uk pedig egyéb jellegű (közlekedésrendészeti, erdészeti bűncselekmények, hamis nyilatkozattétel stb.). Az igazságügyi bűncselekmények esetében a tulajdon elleniek száma több mint 10%-kal csökkent, az utcai bűncselekmények kategóriáján belül pedig a zsebmetszések száma 39%-kal esett vissza.

Gazdasági-pénzügyi vonalon 1200 bűncselekményt jegyzőkönyveztek, ezek kapcsán 271 személy ellen indult nyomozás. A fenti 1200-ból 436 az adócsalások száma; a rendőröknek sikerült az okozott kárból majdnem 14 millió lejt megtéríteni.

Erdészeti vonalon több mint 1200 ellenőrzést szerveztek, ezekből 128-at erdőkerületekben. Ezek során mintegy 400 erdészeti jellegű bűncselekményt lepleztek le, továbbá 333 pénzbírságot róttak ki 603 ezer lej összértékben, valamint 3188 köbméter faanyagot koboztak el. Ezek értéke 803 ezer lej, ugyanakkor lefoglaltak kilenc, a bűncselekmények elkövetése során használt járművet is.
 
Az év során 1067 közlekedésrendészeti bűncselekményt lepleztek le, míg a közlekedési szabályok be nem tartásáért több mint 35 ezer lejes pénzbírságot róttak ki, továbbá közel 5500 hajtási jogosítványt függesztettek fel vagy érvénytelenítettek, és 1400 forgalmi engedélyt vontak be. Tavaly a súlyos közúti balesetek száma 32%-kal csökkent a megyében; a balesetek fő kiváltó okai viszont továbbra is a gyorshajtás, az útkörülményekhez viszonyított túlzott sebesség és a gyalogosok, valamint a kerékpárosok fegyelmezetlensége.