Négy magyar esélyese volt 1972-ben az irodalmi Nobel-díjnak

Négy magyar esélyese volt 1972-ben az irodalmi Nobel-díjnak
Ötven év titkosítás után most nyilvánosságra hozták az 1972-es irodalmi Nobel-esélyesek névsorát: a százas listán négy magyar szerző, Illyés Gyula, Juhász Ferenc, Mécs László és Weöres Sándor is szerepel – adta hírül a Könyves Magazin.

Mint írják, az irodalmi Nobel-díj esetében soha nem hoznak nyilvánosságra hosszú és szűkített listákat, a jelöltek névsorát ugyanis ötven évre titkosítják. Ennek értelmében a tavalyi év esélyeseinek névsorát – amelyből végül Annie Ernaux francia írót díjazta a svéd királyi akadémia – legkorábban fél évszázad múlva, 2073-ban teszik közzé.

1972-ben a német Heinrich Böll nyerte az irodalmi Nobel-díjat, az indoklás szerint „korát széles perspektívában ábrázoló, nagy, jellemző erejű írásaiért, amelyekkel a német irodalom megújításához járult hozzá”. A Könyves Magazin összefoglalójában kiemelik: az 1972-es esélyesek között több olyan szerző is volt, aki később elnyerte a díjat, így mások mellett Nadine Gordimer (1991), Günter Grass (1999), Vidiadhar Surajprasad Naipaul (2001) vagy Doris Lessing (2007) is. A most nyilvánosságra hozott listán szerepel továbbá Zaharia Stancu román prózaíró, Eugène Ionesco román származású francia író, Philip Roth, aki örök esélyes volt, de végül soha nem kapta meg a díjat, valamint Astrid Lindgren is, akinek a nevét ma a világ legnagyobb presztízzsel bíró gyerekirodalmi díja viseli.

Kifejezetten soknak mondható az 1972-es magyar jelöltek száma, ugyanis négy szerzőnk is szerepelt az akkori díjesélyesek listáján. Ahogy az elmúlt években nyilvánosságra hozott névsorokból kiderül, Illyés Gyula több alkalommal is Nobel-közelbe került, de Mécs Lászlót is jelölték már a díjra korábban –1969-ben és 1970-ben –, Weöres Sándor neve pedig szintén megtalálható az 1970-es és 1971-es listákon. Mint írják, a gépelt listán hagyományosan x-szel jelölik azokat a szerzőket, akiket első alkalommal terjesztenek fel az irodalmi Nobel-díjra: 1972-ben mások mellett ilyen jelölést kapott Juhász Ferenc, Anthony Burgess, Philip Roth és Astrid Lindgren is.

Érdemes átböngészni a teljes listát a www.svenskaakademien.se honlapon, hiszen 1972-ben igazán színes volt a díjesélyes szerzők mezőnye.

Borítóképet készítette: Rickard L. Eriksson (forrás: www.svenskaakademien.se)