Mozgalmas 230. évadra készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Bemutatók, vendégszereplések, évfordulók és felújítás

Mozgalmas 230. évadra készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház
Meghirdette 2022/2023-as évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház: a 230. jubileumi idény ünneplése mellett számos más évfordulóval, magyar klasszikusok színrevitelével és félelem/remény tematikájú 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivállal is várja közönségét a társulat, emellett a tervek szerint megkezdődik a színház épületének korszerűsítése és bővítése. Az évad első bemutatójaként október 5-én a 125. éve született Tamási Áron Ősvigasztalás című drámáját láthatják a nézők Béres László rendezésében. A 2022/2023-as évad részleteiről csütörtökön, szeptember nyolcadikán tartott sajtótájékoztatót Tompa Gábor színházigazgató.

A sajtótájékoztatón Tompa Gábor elmondta: az új évad – amely során főként magyar művekre számíthat a közönség – gyakorlatilag már elkezdődött, hiszen az első alkalommal július 6-án játszott, Ifj. Vidnyánszki Attila által rendezett Ifjú barbárok is a 2022/2023-as évad bemutatójának számít. A színházigazgató kiemelte, sokjubileumos idény elé néznek, itt van rögtön Tamási Áron születésének 125. évfordulója, amelynek tiszteletére a társulat az író Ősvigasztalás című drámáját állítja színpadra: az előadást Béres László rendezi, és október 5-én mutatják be. Emellett december 8-án lesz Janovics Jenő születésének 150., december 17-én pedig a színház fennállásának 230. évfordulója, továbbá zajlik a Petőfi Sándor-emlékév is – jegyezte meg Tompa Gábor. Ahogy azt egy később felmerülő téma kapcsán a színházigazgató megjegyezte, a kerek évfordulók sorát Andrei Șerban rendező jövő évi nyolcvanadik születésnapja is gazdagítja: a jeles napot a színház mind a négy kolozsvári Șerban-rendezés – Suttogások és sikolyok, Hedda Gabler, Ványa bácsi és Oidipusz – újrajátszásával ünnepli.

A színházigazgató elmondta, az Ősvigasztalás premierjét követően a társulat Ljubljanába utazik, hogy bemutassa az Európai Színházi Unió Katasztrófa projektjének részeként, a kolozsvári színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljubljana koprodukciójaként létrejött Prométheusz’22 című előadást. 

Az Interferenciák fesztivált követően megkezdődnek a Móricz Zsigmond Rokonok című regényéből Bocsárdi László rendezésében készülő előadás próbái, a bemutatót január végére tervezik – ismertette Tompa Gábor, kiemelve: a Rokonok után kizárólag stúdióelőadásokat készítenek, hogy a színház felújítási munkálatai idején könnyebb legyen nélkülözni a nagyszínpadot és alternatív helyszínekre utaztatva is tudják játszani a produkciókat.

A Rokonok után Kosztolányi Dezső Édes Annájának próbái kezdődnek el: a mű önálló színpadi változatát Szabó K. István rendezi, aki első alkalommal dolgozik a kolozsvári társulattal. Ezt követően Tompa Gábor rendezésében kerül színpadra Jon Fosse norvég drámaíró I am the Wind (Én vagyok a szél) című kétszereplős darabja, az évadot pedig az Euripidész, Eugene O’Neill, Jean Giradoux, Carl Gustav Jung és Richard Strauss szövegei nyomán készülő Elektra című előadás zárja, amelyet Nagy Botond rendező közösen jegyez Kali Ágnessel.

A társulatnak számos magyarországi városba – mások mellett Miskolcra, Szegedre, Budapestre – van meghívása jövő év májusában és júniusában, a Nemzetközi Színházi Olimpia alkalmából – emelte ki Tompa Gábor, hozzátéve: az elmúlt években a járvány miatt oslói, tokiói, szarajevói, prágai, szabadkai vendégjátszásaik maradtak el, amelyeket az elkövetkező időszakban pótolni szeretnének. Még nem hivatalos, de minden bizonnyal a Bukarestben megrendezésre kerülő Országos Színházi Fesztiválon is részt vesznek két produkcióval – tette hozzá.

Félelem/remény

Tompa Gábor elmondta: egyelőre még választ várnak a kulturális minisztériumtól az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál támogatását illetően, de reményeik szerint hamarosan meghirdethetik a november 17. és 27. között hagyományos fizikai formában megrendezésre kerülő szemle végleges programját. A fesztivál idei témája a félelem/remény, arra utalva, hogy a félelemmel, kétségekkel teli periódusok után mindig jönnie kell reményteli, bizakodó időszakoknak – derült ki a sajtótájékoztatón.

Az Interferenciákon a kolozsvári és környékbeli közönség a tervek szerint olyan külföldi színházak előadásait tekintheti meg, mint a párizsi Odéon, a lausanne-i Théâtre de Vidy, a párizsi Atelier 3+1 (Nagy József társulata), a portói São João Nemzeti Színház, a szöuli Wansung Playground, a Luxemburgi Nemzeti Színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vagy a párizsi Collectif A. Romániából a bukaresti Unteatru és a Konstancai Állami Színház vesz részt a fesztiválon egy-egy előadással – részletezte Tompa Gábor. A színházi szemlén olyan rendezők produkciói láthatók, mint Christoph Marthaler, Nagy József, Stéphane Barunschweig vagy épp a korábbi Interferenciák közönség kedvence, Jaram Lee, aki negyedik alkalommal jön Kolozsvárra, ezúttal Az öreg halász és a tenger adaptációjával. Az előadásokat a megszokott módon kiállítások, könyvbemutatók, beszélgetések, mesterkurzusok egészítik ki, a kísérőrendezvények közül a színházigazgató Antal Csaba díszlettervező, az Európai Színházi Unió egyik alapítójának életmű-kiállítását emelte ki.

Felújítás, korszerűsítés, bővítés

Tompa Gábor elmondta: az előadások, évfordulók és vendégszereplések közepette a színház felújításának, korszerűsítésének és bővítésének munkálatai is elkezdőnek, hétfőn jár le a felmérésre kiírt közbeszerzési eljárás első szakaszának határideje. Az elektronikai- és gázhálózat modernizálása mellett belső felújításokra is sor kerül, a bővítéssel tárolásra, valamint további öltözők, próbatermek kialakítására is alkalmas helyeket szeretnének nyerni a színház és az opera részére egyaránt.

A színházigazgató úgy fogalmazott: még a legoptimistább forgatókönyv esetén is minimum kétévadnyi időt ölel majd fel a renoválási tervek megvalósítása. Megjegyezte, a felújítási folyamatokkal egy időben zajló évadokban belföldi és külföldi fesztiválokon való vendégszereplésekre készülnek, valamint új kolozsvári helyszíneket keresnek a közönséggel való találkozásra, és bár még nem körvonalazódtak konkrétumok, az egyik lehetséges „színház-alternatíva” a Diákművelődési Ház.

Az új évadban műsoron tartott előadások a következők: Ifjú barbárok, Prométheusz’22, Seymour – Csak véletlenül kerültem ide, Oidipusz, Hamlet, Macbett, Cseresznyéskert, Rómeó és Júlia, Állatfarm, Pornó – Feleségem története, Hegedűs a háztetőn, Kurázsi mama és gyermekei, Nóra, A velencei kalmár, Illegitim, Rosmersholm, „…függök ezen a zord élet-párkányon”, Hedda Gabler, Születésnap, Suttogások és sikolyok, Ványa bácsi.

(A sajtótájékoztatón készült fotókat Biró István készítette.)