Mit mond Cîţu a június elsején életbe lépő lazításokról

Mit mond Cîţu a június elsején életbe lépő lazításokról
Florin Cîţu miniszterelnök ma közölte: a következő kormányülésen, amelyre csütörtökön vagy pénteken kerül sor, elfogadják a június elsejétől érvénybe lépő újabb lazításokat.

Cîţu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőségi ülése előtt úgy nyilatkozott: tartják magukat a lazító intézkedések ütemtervéhez. Ismételten hangsúlyozta, hogy az oltáskampány célja a járvány legyőzése, és Romániában csökken a fertőzöttségi ráta.

„Láthatjuk, hogy ez a harmadik hullámnak vége. Az intenzív terápián kezelt személyek száma 1600-ról 600-ra csökkent. Ugyanakkor naponta csökken a pozitív esetek száma” - sorolta a miniszterelnök.

Hozzátette: ezeknek a számoknak a fényében semmi nem indokolja, hogy ne tartsák magukat a június elsejére, július elsejére és augusztus elsejére beígért lazítások ütemtervéhez.

Cîţu elmondta továbbá, tárgyalt az egészségügyi miniszterrel a Covid-kórházak fokozatos felszabadításáról, de kiemelte, hogy alaposan ki kell dolgozni egy eljárási módot, amelyet abban az esetben alkalmaznának, ha újabb járványhullám ütné felé a fejét.

Egy esetleges őszi járványhullámra való felkészülésről, az újságíró kérdésére a kormányfő azt felelte: minden forgatókönyvvel számolnak, de nem hiszi, hogy a korábbi helyzet még egyszer előállhat.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a lakosság beoltása a vártnál jobb eredményt hozott, a fertőzöttségi ráta ennek köszönhetően csökkent, noha nem rendeltek el lezárást.

Átoltottság szempontjából a legjobb eredményeket a nagyvárosokban regisztrálják, és mivel Bukarestben a legnagyobb az átoltottság, ezért itt engedélyezik majd az első koncertet, a másodikat pedig Kolozsváron – tette hozzá a miniszterelnök.