EP-választás: Meleșcanu nem hibáztatja magát

EP-választás: Meleșcanu nem hibáztatja magát
- Nincs mit felrónom magamnak a külföldi szavazókörzeteknél létrejött sorok miatt - jelentette ki Teodor Meleşcanu külügyminiszter. Rámutatott: a választási törvények módosítására politikai konszenzusra van szükség.

Szerinte a nagyon széles arányú részvétel gyakorlatilag ellentmondott minden előzetes becslésnek. Megítélése szerint a külföldi szavazókörzetek nagy részében - egy-két harmadukban - sorok alakultak ki. Ennek viszont ellentmond az a közösségi médiákban keringett hír, miszerint több ország több szavazókörzeténél 4-5, vagy akár 8 órát is sorban álltak az emberek.

Meleşcanu szerint új választási törvényre van szüksége Romániának a külföldi szavazások lebonyolítása kérdésében: elektronikus szavazásra vagy a levélben elküldhető voks bevezetésére.

- Nincsenek meg sem az anyagi, sem az emberi erőforrásaink, hogy lefedjük azokat a területeket, ahol nagyszámú román közösségek vannak. Egyetértek azzal, hogy szükség van egy minél szélesebb körű parlamenti konszenzusra, hogy találjunk egy mindenki számára elfogadható szavazási rendszert, ami lehetővé teszi, hogy kimozduljunk a holtpontból - fűzte hozzá.