Megszavazták a Várad Kulturális Folyóirat önállóságának eltörlését

Megszavazták a Várad Kulturális Folyóirat önállóságának eltörlését
Megszavazta december 15-i ülésén a Bihar Megyei Tanács az Ilie Bolojan tanácselnök által előterjesztett határozati javaslatot, amelynek értelmében a Várad Kulturális Folyóirat nem működhet tovább önálló intézményként, hanem január elsejétől beolvasztják a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárba, a továbbiakban pedig annak egy részlegeként folytathatja csak tevékenységét. A hírt Szűcs László, a Várad Kulturális Folyóirat főszerkesztője erősítette meg lapunknak, aki elmondta: a mai tanácsülésen kétharmados liberális többséggel szavazták meg a javaslatot, hat RMDSZ-es és hat PSD-s ellenszavazattal.

Év végi sajtótájékoztatóján, december 14-én, hétfőn számolt be Szűcs László, a Várad főszerkesztője arról, hogy a Bihar Megyei Tanács szeptemberben megválasztott új vezetőségének költségcsökkentő intézkedései a két lapot (Várad és Biharország) megjelentető, két honlapot működtető, könyveket kiadó és művészeti eseményeket szervező Várad Kulturális Folyóiratot is érintik.

A mai tanácsülésre előterjesztett határozati javaslat szerint ugyanis a Familia és a Várad is megszűnik önálló intézményként működni, ezentúl pedig csupán a megyei könyvtár egy-egy részlegeként tevékenykedhetnek. A létszámcsökkentések következtében a Familia folyóiratnál a jelenlegi nyolc és fél munkakörből öt marad meg – főszerkesztő, három szerkesztő, szerkesztőségi titkár –, a 2002-ben alapított Várad esetében pedig az eddigi hét és fél posztból mindössze három, egy főszerkesztői és két szerkesztői pozíció marad.

Szűcs László a december 15-i tanácsüléssel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Ez még csak vitának sem volt nevezhető. Az elnök elmondta a javaslatát, ezt követően Borsi Imre Lóránt az RMDSZ frakcióvezetője felszólalt a folyóirat védelmében, utána pedig azonnal rátértek a szavazásra. Ennyi volt.” Hozzátette: Borsi Imre Lóránt ismertette a tanácstagokkal a Várad éves aktivitását, valamint 2020-as bevételének összegét, amely a járványhelyzet ellenére a 2018-as és 2019-es számoknál is magasabb volt. Ebben az évben ugyanis mintegy 235 ezer lej volt a Várad Kulturális Folyóirat saját bevétele, ebből mintegy 45 ezer lej az eladott kiadványok árából és előfizetésekből származik.

Az RMDSZ frakcióvezetője ezzel arra kívánt rávilágítani, hogy a folyóirat megszüntetése anyagi szempontból sem indokolt, de mondandóját nem kommentálták, ahogy a hétfőn Demény Péter író által a két lap megmaradásának támogatásáért indított petíciót sem, amelyet mostanáig több mint 1500-an írtak alá. Szűcs László hozzátette: bár külön felkérték, hogy személyesen legyen jelen a tanácsülésen, felszólalási lehetőséget nem kapott.

Szűcs László egyébként korábban eljuttatott egy olyan javaslatot a megyei tanácshoz, amelyben azt kéri: hagyják meg az intézmény önállóságát, a Várad kapja meg azt az összeget, amit a könyvtár részlegeként kapna 2021-ben, ők pedig vállalják, hogy a többi költséget előteremtik az állami támogatás mellé. Erről a javaslatról azonban még tárgyalni sem volt hajlandó a megyei tanács.

Hétfői sajtótájékoztatóján Szűcs László – aki egyébként 2006 óta tölti be a folyóirat főszerkesztői pozícióját – azt is kiemelte: Ilie Bolojan javaslatát semmiféle felmérés vagy elemzés nem előzte meg, nem volt előkészítő szakasz. Mindezt alátámasztja a tény, hogy bár a Várad bevétel és szervezett programok tekintetében is jóval a Familia előtt jár, az utóbbinál mégis több munkatárs maradhat a januártól életbe lépő változtatások értelmében. A megyei tanács új elnöke mindezt azzal indokolta, hogy tekintettel kell lenni a Bihar megyei etnikai arányokra, Szűcs László szerint azonban ez diszkriminatív és elfogadhatatlan.

A jövőre vonatkozóan megkeresésünkkor úgy fogalmazott: a január elsejétől bevezetett változtatások következtében ő maga nem kíván tovább a Várad főszerkesztője, se munkatársa maradni, de megerősítette, hogy gondolkodnak új formátumban az önálló funkciójában megszüntetett folyóirat kapcsán, ám erről egyelőre korai lenne beszélni.

Ilie Bolojan megyei tanácselnök költségcsökkentése okán egyébként a Várad és a Familia mellett más kulturális intézmények önállósága is veszélybe került Bihar megyében, hiszen drasztikus átalakítást és állománycsökkentést rendeltek el számos további, a megyei tanács fenntartásában működő intézményben is.