Megmenthető-e Románia egy PSD-ALDE kormánytól?

Megmenthető-e  Románia egy PSD-ALDE kormánytól?
PSD-ALDE kormány körvonalazódik a decemberi parlamenti választásokat követően, derül ki a Kantar-TNS felméréséből, nagy részvétel esetén azonban felborulhatnak a szociáldemokraták számításai – reménykednek az USR képviselői is.

Továbbra is a Szociáldemokrata Párt (PSD) a legnépszerűbb, a megkérdezettek 40 százaléka adná voksát Liviu Dragnea pártjára. A második hely meglepetés: a civil aktivistaként ismert Nicusor Dan vezette Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) 1 százalékkal megelőzte a biztos szavazók körében 18 százalékra csökkent Nemzeti Liberális Pártot (PNL). A szociáldemokraták szövetségese, a Calin Popescu Tariceanu vezette liberális-demokrata szövetség, az ALDE esetében 7 százalékos támogatottságot mért a Kantar-TNS három héttel a választások előtt.  Az adatok szerint a Traian Basescu vezette Néppárt (PMP) is átlépi a parlamenti bejutási küszöböt, az ALDE-hoz hasonlóan 7 százalékos a támogatottságal. A Kantar-TNS szerint az RMDSZ és szélsőségesen nacionalista Bogdan Diaconu vezette Egyesült Romániáért Szövetség (PRU) 3-3 százalékon áll. A november 11-21 között készült kutatás hibaszázaléka 3,1 százalék.

Jó hír az, hogy a 2015 júliusában létrehozott USR támogatottsága néhány hónap alatt nagyot nőtt, rossz hír viszont az, hogy alacsony részvétel esetén senki sem mentheti meg Romániát egy PSD-ALDE kormánytól - kommentálta a felmérés eredményeit Cristian Ghinea. Az európai alapokért felelős volt miniszter, az USR képviselőjelöltje szerint az USR előretörése azt jelzi: nagyon sokan vannak a választók között, akik igénylik az újat, a másat a politikában, fogékonyak a változás ígéretére, olyan jelölteket támogatnának, akik eddig nem ártották bele magukat a politikában, de akik viszont szakemberként már bizonyítottak. 
A szintén USR-megrendelésre készült és október 2-én közzétett TNS-felmérés szerint a PSD-nek 45 százalék, a PNL-nek 25 százalék, az USR-nek 10 százalék, az ALDE-nek 7 százalék, az RMDSZ-nek 5 százalék, a PMP-nek 4 százalék, a PRU-nak pedig alig 1 százalék volt a támogatottsága.

„Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a PSD és az ALDE alakíthat kormányt, hiszen a két párt támogatottsága meghaladja az 50 százalékot. De emlékezhetünk, többször is előfordult már, hogy hiába volt a PSD előnyben két héttel a választások előtt, a nagy részvétel felborította a szociáldemokraták számításait” – buzdította szavazásra a távol maradni kívánókat Nicusor Dan. 

A szerdán közzétett felmérés szerint a megkérdezettek 55 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan elmenne szavazni, ha most vasárnap lennének a választások. 2012-ben 41,76 százalék, 2008-ban 39,26 százalék, 2004-ben pedig 58,5 százalék volt a részvételi arány.