Meghalt Iréne Papas, a Zorba, a görög hősnője

Meghalt Iréne Papas, a Zorba, a görög hősnője
96 éves korában elhunyt Iréne Papas színész, énekes, a Zorba, a görög sztárja. Több tucatnyi filmben szerepelt (Elektra, Antigoné, Navarone ágyúi stb.) olyan világsztárokkal, mint Anthony Quinn, Jon Voigt, Kirk Douglas, Richard Burton.

Már 1953-ban európai népszerűségre tett szert a Hűtlen asszonyok című olasz vígjátékkal, ahol Gina Lollobrigida mellett játszott. Leghíresebb filmje vitathatatlanul az 1964-es Zorbász, a görög, amiben Anthony Quinnel való kémiája miatt pezsgett a vászon – de még háborús filmben (Navarone ágyúi) és westernben (Váltságdíj) is remekül helytállt – írja a Filmtett.ro a 2009-es Velencei Filmfesztiválon Arany Oroszlán életműdíjjal elismert világsikerű színésznőről.

A nemzetközi siker közepette szülőhazáját és -kultúráját sem feledte el. Olyan antik görög darabok filmes adaptációiban játszott, mint az 1961-es Antigoné (címszerep), az 1962-es Élektra (szintén címszerep), vagy az 1977-es Iphigénia (Klütaimnésztraként). Énekesnőkét is ismert volt, például a szintén nemrég elhunyt Vangelisszel is kollaborált (Aphrodite's Child nevű zenekarának lemezein) – írja a Fidelio.

1967-ben Olaszországba, majd az Egyesült Államokba kényszerült emigrálni politikai nézetei okán az akkori görög szélsőjobboldali kormánypárt miatt. Kétszer ment férjhez, mindvégig első férje családnevét tartotta meg, de élete legnagyobb szenvedélyének Marlon Brandót tartotta, akivel titokban jártak. Papas csak a színész halála után fedte fel a történetet a nyilvánosság előtt – összegez a Filmtett.