Meg vannak számlálva Netanjahu hivatali napjai?

Meg vannak számlálva Netanjahu hivatali napjai?
Joe Biden amerikai elnök és tanácsadói úgy vélik, Benjamin Netanjahu napjai Izrael miniszterelnökeként meg vannak számlálva – nyilatkozta két magas rangú amerikai tisztségviselő a Politico lapnak, névtelenséget kérve. A Politico szerint Netanjahu hivatali idejének témája több alkalommal felmerült a Fehér Házban, a Joe Biden részvételével tartott találkozókon.

A Politico forrásai szerint egy magánbeszélgetésen Biden azt mondta Netanjahunak, miniszterelnökként töltött napjai „meg vannak számlálva.” Sőt, az amerikai elnök azt javasolta az izraeli miniszterelnöknek, gondolja át, milyen tanulságokat szeretne átadni utódjának.

A Politico által idézett, névtelenül nyilatkozó egyik tisztségviselő azt mondta: a Biden-kormányzat várakozásai szerint az izraeli miniszterelnök még néhány hónapig marad hivatalban, vagy addig, amíg Izrael gázai szárazföldi inváziójának kezdeti szakasza véget nem ér.

„Az izraeli társadalomnak számot kell vetnie a történtekkel” – jelentette ki az idézett tisztségviselő, hozzátéve: Biden tel-avivi útja nagyrészt támogató jellegű volt, de négyszemközt ő is arra kérte Netanjahut, ne terjessze ki a háborút. Az a tény, hogy Biden azt tanácsolta Netanjahunak, gondolja át, milyen forgatókönyvet hagy az utódjára, voltaképpen burkolt utalás arra, hogy valószínűleg nem lesz hatalmon a vélhetőleg elhúzódó konfliktus idejére, írta a Politico.  A lap által idézett források szerint a Biden-kormányzat attól tart, hogy Netanjahu saját politikai jövőjét köti a háborúhoz, és egy adott ponton ennek érdekében súlyosbíthatja is a konfliktust.

„Amennyiben Izrael számára a legjobb forgatókönyv szerint alakulna is ez a háború, valószínűleg az sem tartaná hatalmon Netanjahut, mert az október 7-i terrortámadás borzalma még friss, és nagyon sok izraeli közvetlenül az ő politikájának tulajdonítja a biztonság hiányát” – értékelte a Politicónak Hagar Chemali, az Obama-kormányzat volt nemzetbiztonsági tanácsi és pénzügyminisztériumi tisztségviselője.  

A gázai egészségügyi minisztérium szerint október 7-e óta több mint kilencezer ember halt meg Izrael megtorló hadműveletei nyomán – számol be a BBC. A szárazföldön öt nagy ütközet zajlik Izrael és a Hamász között a Gázai övezet északi részén. Az ENSZ közlése szerint szerdán körülbelül 400 ember hagyhatta el az egyiptomi határátkelőnél az övezetet.

Joe Biden amerikai elnök szerdán, egy nyilatkozata közben bekiabált felvetésre reagálva azt mondta: „szünetet” kellene tartani a harcokban, hogy megkönnyítsék a túszok szabadon bocsátását, írta a BBC.