Mától havonta szólnak a szirénák. Mikor először?

Mától havonta szólnak a szirénák. Mikor először?
A Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) bejelentette: ettől a hónaptól kezdve országszerte havonta tesztelik majd a lakosság védelmére felállított tájékoztató-, figyelmeztető- és riasztórendszert.

Az IGSU mai bejelentése szerint a szirénákat az ország összes megyéjében rendszeresen tesztelik majd, egyrészt azért, hogy folyamatosan friss adatok álljanak rendelkezésre a rendszer működőképességéről, másrészt azért, hogy a helyhatóságok folyamatosan fel legyenek készülve egy esetleges vészhelyzetre.

„Augusztus hónaptól kezdődően minden hónap első szerdáján 10 és 11 óra között bekapcsoljuk az országban található lakossági riasztószirénákat. A tesztelés most szerdán, augusztus másodikán kezdődik, célja egyfelől a központilag ugyanabban az időben bekapcsolható, másrészt a helyileg megszólaltatható berendezések állapotának felmérése. Az ellenőrzés eredményeit megyei szinten összesítik, majd az eredmények alapján a megyei bizottságok jelentést készítenek majd a lakosság katasztrófahelyzetekben történő riasztásának jobbítása kapcsán” – áll az IGSU közleményében.

Idén tavasszal, április 18–21. között az IGSU országos szintű tesztelést végzett a szirénarendszeren. Négy napon át az országban működő 7713 szirénából 6680-at megvizsgáltak.

„A lakosság tájékoztatása, előzetes figyelmeztetése és riasztása azzal a céllal történik, hogy az emberéleteket és az anyagi javakat vészhelyzetben minél jobban sikerüljön megóvni, ugyanakkor a katasztrófák által okozott károkat csökkenteni. Az szirénákat leggyakrabban árvizek esetén szólaltatják meg a hatóságok, amikor azt akarják jelezni, hogy olyan áradás várható, amely emberek életét sodorhatja veszélybe” – áll az IGSU közleményében.