Márványtáblák az Aranyosegerbegyen elesett magyar hősök emlékére

Márványtáblák az Aranyosegerbegyen elesett magyar hősök emlékére
A második világháborúban, a tordai csatában elesett magyar honvédek tiszteletére lepleztek le márványtáblákat vasárnap délelőtt, Aranyosegerbegyen.

Daróczi Attila református lelkész igehirdetésében a közel nyolcvan évvel ezelőtti történésekre, a hősi halottakra és polgári áldozatokra emlékezve az imádság erejét emelte ki, amely – mint fogalmazott – nagyobb hatalom, mint a fegyver, megtart és bátorít a további küzdelmeikben. Illésfalvi Péter, a budapesti Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatója ismertette az Aranyos-menti térségben zajló egykori eseményeket.

A tordai csatában elesett 65 katona nevét őrző táblákat a templom külső falára helyezték el. Mindez a Történelmi Vitézi Rend, illetve a Torda-Aranyos Vitézi Szék, a budapesti Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársainak és kutatóinak, az Aranyosegerbegyi Református Egyházközség lelkészének és presbitériumának, valamint sok lelkes támogatónak köszönhetően valósulhatott meg.BORíTÓKÉP ÉS FOTÓK: BENKŐ LEVENTE