Május utolsó hetén megtörténhet a kormányfőváltás

Május utolsó hetén megtörténhet a kormányfőváltás
A Szövetségi Képviselők Tanács (SZKT) mai kolozsvári ülését követően a sajtónak nyilatkozó Kelemen Hunor román újságírók kérdéseire válaszolva nyomatékosította: a koalíciós kormányban a miniszterelnök-cserére vonatkozó megállapodást a PSD és a PNL közötti egyezmény tartalmazza, és az RMDSZ nem része ennek az egyezségnek, lévén, hogy a szövetség nem ad kormányfőt ebben a kormányban semmilyen időtartamra. Mint mondta, vélhetőleg – amennyiben a két párt nem változtat még ezen az elképzelésen – május utolsó hetében megtörténhet a kormányfő-váltás (ez azt jelenti, hogy a PSD soraiból jelölt miniszterelnök kerülne a kabinet élére – szerk.megj.).

Az RMDSZ elnöke ismételten megjegyezte ugyanakkor: „rossz jelzés” a koalíciós partnerek részéről, hogy az ANRE-nél több mint másfél évtizede különböző tisztségeket betöltő, 2017 óta alelnökként tevékenykedő Nagy-Bege Zoltán kiszorult a testület vezetőségéből. Amint arról beszámoltunk, a hatóság elnökévé a PNL, alelnökeivé pedig szintén a liberálisok és a PSD egy-egy jelöltjét választotta szerdán a parlament együttes ülése. Az ANRE-ben való képviseletet illetően egy „úriemberek közötti megállapodás” volt a koalíciós partnerek között – jegyezte meg Kelemen Hunor, hozzátéve: amellett, hogy „nehéz volt megemészteni”, hogy képviselet nélkül hagyták az RMDSZ-t.

A választások esetleges összevonásának kérdését illetően Kelemen Hunor elmondta: ezt a témát két szempontból lehet megközelíteni: szubjektív, politikai, valamint, törvényi, alkotmányossági szempontból. Mint mondta, politikai szempontból nem tartja megfelelőnek, hogy különböző típusú választások egymásra tevődjenek. Ez valamilyen szinten a politikai üzenetek összezavarodásával is jár – vélte az RMDSZ elnöke, lévén, hogy a helyhatósági választásokon a helyi közösségeket, a törvényhozási választásokon a szélesebb társadalmat kell megszólítani, az európai parlamenti választásokon az európai uniós problematikák, az elnökválasztáson pedig az államfő és hatáskörei lennének a középpontban. Nincs egyébként megfelelő törvényi keret arra sem, hogy az önkormányzati jelöltek mandátumát meghosszabbítsák azzal a céllal, hogy a választásokat összevonják – tette hozzá a politikus.

(Fotó: RMDSZ)