Lett román-lengyel szolidaritási nap

Lett román-lengyel szolidaritási nap
A román külügyminisztérium közleményben üdvözölte pénteken, hogy a román-lengyel szolidaritás napjává nyilvánították március 3-át – a román-lengyel szolidaritás napja a két ország külügyminisztere, Bogdan Aurescu és Zbigniew Rau közös kezdeményezésének eredménye.

Ma, április 14-én lépett hatályba a március 3-át a román-lengyel szolidaritás napjává nyilvánító törvény; ezzel egyidejűleg a lengyel parlament is elfogadta az erről szóló határozatot. A törvény lehetőséget teremt arra, hogy minden év március 3-án diplomáciai, kulturális és oktatási rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a két ország közötti kiemelkedő kapcsolatokra.  A külügyi tárca tájékoztatása szerint március 3. különleges szimbolikával bír a román-lengyel kétoldalú kapcsolatokban, ugyanis 1921. március 3-án írta alá a Román Királyság és a Lengyel Köztársaság közötti védelmi szövetségről szóló egyezményt az akkori két külügyminiszter, Take Ionescu és Eustachy Sapieha, államfőik, I. Ferdinánd király és Jozef Pilsudski marsall felhatalmazásával. A dokumentumban a két fél vállalta, hogy keleti határaik elleni indokolatlan támadás esetén fegyveres segítséget nyújtanak egymásnak.

A Románia és a Lengyel Köztársaság közötti szoros kapcsolatokat megerősítő és ünneplő román-lengyel szolidaritási nap lehetőséget jelent a kétoldalú kapcsolatok további bővítésére és elmélyítésére, emlékeztetve arra, hogy az előttünk álló geopolitikai és biztonsági kihívásokkal szemben a közös válasz a szövetséges és partnerállamok szolidaritásában és egységes fellépésében rejlik – olvasható a közleményben.