Lemondatnák Tánczos Barnát a környezetvédők

Lemondatnák Tánczos Barnát a környezetvédők
Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter hétfőn bejelentette: elkezdte a megbeszéléseket a polgármesterekkel, vadásztársaságokkal, helyi gazdálkodókkal azzal a céllal, hogy tisztázzák, milyen formában módosíthatnák a törvényt annak érdekében, hogy a helyi hatóságok legtöbb huszonnégy órán belül közbelépjenek medvetámadáskor, és szükség esetén az állatot elaltassák vagy lelőjék.

“Óriási a felelősségünk, és észérvektől vezérelve a lehető legjobb határozatot kell meghoznunk” - nyilatkozta a miniszter.  A törvényt sürgősségi kormányrendelettel módosítanák.  Az agresszív medvék kilövésére vonatkozó rendelet leghamarabb júliusban kerülhet a kormány elé.

Az Agent Green környezetvédelmi szervezet ennek nyomán petíciót kezdeményezett az RMDSZ-es miniszter lemondatása céljából. A szervezet szerint Tánczos “gyorsan a vadászok miniszterévé vált”, úgy vélik, elsősorban azok érdekeit védi. A Greenpeace Románia pedig azt állítja, hogy Tánczos Barna "kihasználja a lehetőséget" egy olyan pillanatban, amikor a közvéleményt aggasztja a sorozatos medvetámadás. A környezetvédelmi civil szervezetek szerint itt az ideje, hogy lemondassák Tánczos Barnát, és olyan miniszter kerüljön a helyébe, aki megvédi és nem pedig tönkreteszi a természetet, aki egyaránt szereti a természetet, az embereket és a vadállatokat – adta hírül a Hotnews.ro hírportál.

Amint arról korábban beszámoltunk, az utóbbi napokban két, Hargita megyei férfit támadott meg a medve: mindketten súlyos sérüléseket szenvedtek, és megoperálták őket.