Legkevesebb 15 milliárd lej a nyugdíjak kifizetésére

Legkevesebb 15 milliárd lej  a nyugdíjak kifizetésére
Abban állapodtak meg a koalíció vezetői, hogy jövőre legkevesebb 15 milliárd lejt biztosítanak a költségvetésben a nyugdíjak kifizetésére – számolt be kedd este a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az Agerpres hírügynökség szerint. Marcel Ciolacu a România Tv-nek nyilatkozva elmondta: ez az összeg fedezi a januártól hatályba lépő nyugdíjemelést.

Ugyanakkor cáfolta, hogy Nicolae Ciucă kormányfőtől eltérően vélekedne a differenciált nyugdíjemelésről. Megerősítette a miniszterelnöknek azt az állítását, hogy a nyugdíjakat nem lehet kategóriánként eltérő arányban növelni. Hozzátette: abban egyeztek meg a koalícióban, hogy a kisnyugdíjasok ellensúlyozásképpen továbbra is plusztámogatást kapnak utalványok formájában. Arról viszont még nincs döntés, hogy mekkora összegű lesz ez a támogatás, s mekkora jövedelemküszöb fölött jár majd. Emlékeztetett, a jövő évi költségvetés törvényét legkésőbb december 17-ig elfogadja a parlament, s az országnak egy fenntartható, kiszámítható és megfontolt büdzsére van szüksége.

A Romániai Nyugdíjasok Országos Szövetsége (FNPR) viszont elfogadhatatlannak tartja a nyugdíjak differenciált emelését. Szerdai közleményében a szervezet a munkaügyi minisztériumnak arra a javaslatára reagált, hogy 2023. január 1-től a nyugdíjasok egy részének 10 százalékkal, a kisnyugdíjasoknak pedig 25 százalékkal nőjön a járandósága.

„Egy ilyen intézkedést nem fogadhat el az a több millió nyugdíjas, aki 20-40 éven keresztül fizette a nyugdíjjárulékot a jövedelméből” – olvasható a közleményben.

A FNPR arra kéri a kormányt, hogy a költségvetésből támogassa szociális segélyekkel az alacsony jövedelmű személyeket. A szervezet hangsúlyozza, hogy a nyugdíj nem tekinthető szociális segélynek. 

Kép: Illusztráció