Lecserélik a miniszterek hatvan százalékát

Lecserélik a miniszterek hatvan százalékát
Számos személycsere lesz a beiktatásra váró új kormányban, miután pénteken a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy döntött: lecseréli minisztereinek mintegy 60 százalékát. A miniszterjelöltek névsorát Viorica Dăncilă miniszterelnök-jelölt ismertette, miután a PSD végrehajtó bizottsága jóváhagyta az új kabinet összetételét. A kijelölt tárcavezetőket hétfőn délelőtt hallgatják meg a parlamenti szakbizottságok, majd a parlament szavaz az új kormány beiktatásáról. Dăncilă közölte: az európai uniós támogatásokat kezelő minisztériumot ismét önálló szaktárcává emelik ki, és háromról négyre nő a miniszterelnök-helyettesek száma, így a kabinet szerkezete is változni fog. Nagyobb figyelmet akar fordítani az európai uniós ügyekre, akárcsak a stratégiai partnerségi kapcsolatokra, amelyek közül az Egyesült Államokkal való együttműködést emelte ki.

A szociáldemokraták 27 miniszter közül 16-ot cserélnek le: elemzők szerint a cserék nagy része a PSD megyei szervezeteinek jelölései alapján dőlt el.

Az egyik új miniszterelnök-helyettes Ana Birchall lesz, aki a nemzetközi partnerségek alkalmazásáért felel. A kormányban helyet kapott szintén miniszterelnök-helyettesként Viorel Ştefan parlamenti képviselő, aki a tavalyi első fél évben hivatalban levő Sorin Grindeanu volt miniszterelnök kormányának pénzügyminisztere volt, és akit akkor többször bírált Liviu Dragnea pártelnök amiatt, hogy nem kommunikál érthetően a tervezett adóváltozásokról. 

Még vannak olyan jelöltek, akik egy korábbi PSD-kormányban is tisztséget töltöttek be, ilyen például Eugen Teodorovici, akit most pénzügyminiszternek javasoltak. Ő korábban Victor Ponta kormányának volt tagja.

A PSD kisebbik koalíciós partnere, a Cãlin Popescu Tãriceanu vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) megőrzi négy miniszteri és egy miniszterelnök-helyettesi posztját az új kormányban is. Az igazságügyi miniszteri tisztségben továbbra is Tudorel Toader maradhat, külügyminiszteri poszton pedig Teodor Meleºcanu folytathatja munkáját.

A román média szerint a listán olyan személyek is találhatók, akik ellen korábban vádat emelt az ügyészség pénzmosás miatt, vagy vizsgálat folyik ellenük korrupció gyanújával. Ezek között említették az üzleti szféráért felelős miniszteri tisztségre javasolt Radu Oprea Prahova megyei szenátort, aki ellen a legfőbb ügyészség 2016-ban emelt vádat adócsalás és pénzmosásban való bűnrészesség miatt.

A kabinetben helyet kapna európai pénzalapokért felelős miniszterként Rovana Plumb is, aki ellen a korrupcióellenes ügyészség vizsgálatot indított tavaly, azzal gyanúsítva őt, hogy korábban szintén miniszterként törvénytelenül játszotta át központi állami tulajdonból önkormányzati tulajdonba a PSD elnöke, Liviu Dragnea által gyakran látogatott Belina horgászparadicsomot. Plumb tavaly őszig szintén az európai uniós pénzekért felelős minisztériumot vezette, őt akkor lényegében Mihai Tudose volt kormányfő mondatta le, miután az ügyészség elindította ellene az eljárást.

A Dăncilă-kormány miniszterjelöltjei:

Viorica Dăncilă – miniszterelnök
Paul Stănescu – miniszterelnök-helyettes, regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős miniszter
Graţiela Gavrilescu – miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter
Viorel Ştefan – tárca nélküli miniszterelnök-helyettes
Ana Birchall – miniszterelnök-helyettes, Románia stratégiai partnerségért  felelős miniszter
Carmen Dan – belügyminiszter
Teodor Meleşcanu – külügyminiszter
Mihai Fifor – védelmi miniszter
Eugen Teodorovici – pénzügyminiszter
Tudorel Toader – igazságügyi miniszter
Petre Daea – mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter
Valentin Popa – tanügyminiszter
Lia Olguţa Vasilescu – munkaügyi és társadalmi szolidaritásért felelős miniszter
Dănuţ Andruşca – gazdasági miniszter
Anton Anton – energiaügyi miniszter
Lucian Şova – közlekedési miniszter
Rovana Plumb – európai alapokért felelős miniszter
Ştefan Radu Oprea – üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős miniszter
Sorina Pintea – egészségügyi miniszter
George Ivaşcu – kulturális és nemzeti identitásért felelős miniszter
Ioan Deneş – víz- és erdőgazdálkodási miniszter
Nicolae Burnete – kutatási és fejlesztési miniszter
Bogdan Cojocaru – távközlési miniszter
Ioana Bran – ifjúsági és sportminiszter
Bogdan Gheorghe Trif – turisztikai miniszter
Natalia Intotero – külhoni románokért felelős miniszter
Viorel Ilie – parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter
Victor Negrescu – európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter

 

Új kormányprogram régi tervekkel

A kormányprogram szerint minden évben nőni fog a bruttó minimálbér évente 100 lejjel, a kormány bevezetné azt is, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében a minimálbér évente 150 lejjel emelkedjen. A cél az, hogy 2020-ig a nettó minimálbér elérje a 300 eurót, vagyis a csaknem 1400 lejt.

Mindez a kormányprogramból derül ki, amely tegnap elérhetővé vált a parlament honlapján. A bruttó minimálbér jelenleg 1900 lej, miután mintegy 30 százalékkal nőtt 1450 lejről január 1-től. Călin Popescu Tăriceanu bejelentette azt is, hogy a kormányprogram tartalmazza a globális jövedelemadó bevezetését. Ehhez hasonló adó bevezetését már egy ideje fontolgatja a szociálliberális koalíció, tavaly a háztartásonkénti adózás volt terítéken, de erről az ötletről lemondtak, miután kiderült, kivitelezhetetlen lenne, hogy minden háztartás egy-egy adótanácsadóhoz forduljon az adóbevallás kitöltése érdekében.

A tegnap ismertetett kormányprogram továbbra is tartalmazza a január 1-től esedékes újabb 1 százalékos áfacsökkentést, amit a kormány egyszer már elhalasztott, hiszen 2018-tól kellett volna 18 százalékra mérsékelni ezt az adónemet. Szintén az újramelegített célok közé tartozik egy 10 milliárd euró értékű befektetési alap létrehozása, amit az állami vállalatok által megtermelt nyereséggel töltenének fel. A PSD–ALDE koalíció ezt már a 2016-os választási kampányban is megígérte, de mostanig semmilyen érdembeni lépés nem történt az alap létrehozása érdekében. A kormányprogram szerint ebből épülne meg a Marosvásárhely–Jászvásár, valamint az Erdélyt a Regáttal és a Regátot Moldvával összekötő autópálya. A kormányzati rózsaszínfelhős tervekbe belepiszkított tegnap az a hír, hogy a Marosvásárhely–Jászvásár autópálya Marosvásárhely és Gyergyóditró közötti szakaszára vonatkozó szerződést felbontották a kivitelezővel.

A kormányprogram nemzeti kisebbségekre vonatkozó fejezete tartalmazza egyebek mellett a kisebbségi törvénytervezet elfogadását, valamint a felekezeti oktatás és az egyházak támogatását.