Leállította Oroszország a gázszállítást az Északi Áramlat 1-en

Leállította Oroszország a gázszállítást  az Északi Áramlat 1-en
Nullára csökkent a gázáramlás az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül, miután a Portovaja kompresszorállomáson elkezdődtek a háromnaposra tervezett javítási munkálatok – közölte szerdán a Kommerszant orosz gazdasági lap a vezeték üzemeltetőjének, a Nord Stream AG-nek az adataira hivatkozva.

Az orosz elnöki szóvivőtől, Dmitrij Peszkovtól egy sajtótájékoztatón újságírók azt kérdezték, mi a garancia arra, hogy a háromnaposra mondott karbantartás után újra is indul majd a gázszállítás az Északi Áramlat 1-en a portovajai kompresszor állomáson. Erre Peszkov a Reuters hírügynökség beszámolója szerint azt válaszolta: vannak arra garanciák, hogy a szankciók okozta technológiai problémákon kívül semmi más nem akadályozza az ellátást.

A Portfolio.hu hírportál által idézett szóvivő ugyanakkor azt is hozzátette: „Az európai országok, Kanada, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia szankciókat léptettek életbe az Orosz Föderációval szemben, amelyek nem teszik lehetővé a szokásos karbantartási és javítási munkák elvégzését, valamint nem teszik lehetővé az alkatrészek és a szerelvények működési helyükre való visszatérésének jogi nyilvántartásba vételét. Oroszország számára nincs más akadálya annak, hogy eleget tegyen kötelezettségeinek.”

A Portfolio.hu szerint egyelőre nem világos, hogy Peszkov üzenetét úgy kell-e érteni, hogy a háromnapos karbantartás után már egyáltalán nem fog újraindulni a szállítás az Északi Áramlat 1-en, vagy visszaáll a ma is érvényes 20%-os mértékre a vezeték kapacitásához (a 167 milliós maximumhoz) képest, vagy majd csak később, a külföldi javításra küldött turbinák ütemezése dönti el a szállítások alakulását.

A Gazprom orosz állami gázipari vállalat már augusztus első hetében kiadott egy közleményt, amelyben azt állította, hogy az Oroszország ellen bevezetett szankciók akadályozzák az Északi Áramlatnak az egyik, Montrealba javításra küldött turbinájának visszaszállítását a portovajai kompresszorállomásra. A cég rámutatott,  a hatómű a kanadai szankciók miatt és a Gazprom beleegyezése nélkül Oroszország helyett Németországba került a kanadai javítást követően, ami nem felel meg a szerződés feltételeinek. Dmitrij Peszkov akkor újságíróknak azt nyilatkozta: a Gazprom orosz állami gázipari vállalat szeretné visszakapni az Északi Áramlat-1 gázvezeték megjavított turbináját, ám fontosnak tarja annak jogi megerősítését, hogy a berendezés nem áll szankciók alatt, az uniós szóbeli biztosítékok pedig ebben az esetben nem elegendőek.

Az azzal kapcsolatos félelmek, hogy a háromnapos helyett tartós leállás lesz az Északi Áramlat 1-en, a múlt héten komoly gázár-emelkedést váltottak ki az európai tőzsdéken.