Le is út, meg fel is út…

Le is út, meg fel is út…
Olvasom az egyik közösségi portálon, hogy egy kolozsvári cég munkaerőt keres. Sürgősen. De nem azért, mert most jutott eszükbe, hogy a kolléga egy hónapja felmondott. Már egy hónapja keresnek, csak még mindig nem találtak. Gondolom, nemhogy megfelelőt, hanem egyáltalán bárki jelentkezőt…

Olvasom néhány poszttal lentebb, hogy egy másik cég is állást ajánl – ez a hirdetés szintén legalább már úgy két-három hete meg-megjelenik a képernyőmön. Ismerem a hirdetőt, szerintem nem az a kategória, aki minden bőrt lehúz az alkalmazottról, és azért nem talál munkaerőt.

Ezek nem egyedi esetek, sok hasonló helyi céget fel tudnék sorolni. Következtetés viszont csak egy vonható le: nincs (megfelelő) munkaerő. Persze, ennek okait oldalakon keresztül lehetne elemezni, kezdve a kis fizetésektől a pénzügyi törvénykönyvben lévő fonákságokig, amelyek a munkaadót sújtják, az emigrációtól a politikai helyzetig, ami a gazdaságra is rányomja bélyegét, a munkanélkülieket termelő oktatásig, stb. de itt most nem ez a célom. Egyszerűen csak konstatálom, hogy oda jutottunk, hogy egy cégvezető örvend, ha van alkalmazottja, és nem küldi el akkor sem, ha az illető nem teljesít százszázalékosan, mert aztán még visszasírhatja, hiszen a következő – ha jó esetben talál – lehet, hogy még gyatrább lesz. Gyakorlatilag már-már boldog-boldogtalant felvesz az, akinek vállalkozása van, és ennél csak az szomorúbb, hogy véleményem szerint ez már nem csak a magánszektorra igaz, hanem sok állami intézményre is. Azzal a nagy különbséggel, hogy ott sokkal nyugodtabban ki merik rúgni akár az igazgatót is, ha úgy kéri a szél fúvása, mert valaki úgyis akad helyébe – hiszen a fizetések messze jobbak, mint a magánszektorban.

Ezt az elméletemet erősíti meg az a tény, hogy a caracali gyilkosságok ügyében menesztett rendőrparancsnok helyett most azt nevezték ki, aki annak idején a 2017-es versenyvizsgán alulmaradt vele szemben. Hírügynökségi források szerint az Alexandra ügyében tanúsított rendőri hozzáállás okán „szélnek eresztett” parancsnok 7,95-tel nyerte el a tisztségét, a tegnap kinevezett ugyanakkor 5,80-at írt. Vajon jobb lesz elődjénél? (Ja, csak zárójelben jegyzem meg, hogy senki ne sirassa a „szélnek eresztettet”, mert az nyugdíjazta magát, a nyugdíja pedig egyes források szerint 12 ezer, mások szerint „csak” 8000 lej, ami azért nem rossz pénz ezek után, s még csak fel sem kell kelnie reggel, hogy aláírja a kondikát. Ha volt…)

Persze, az ügyben másnak is mondták, hogy le is út, fel is út. Ott van például Olt megye prefektusa. A mai napig sem értem, hogy miért rúgták ki, hacsak nem a látszat miatt – hadd lássa a nép, hogy enyje-bejnye hullanak a fejek. Mi köze egy prefektusnak ahhoz, hogy mit mondott a rendőr a telefonba Alexandrának? Talán ő oktatta, vagy ő alkalmazta a rendőrt? Ő állította össze a versenyvizsga tételeit? Ő kellett volna megtanítsa neki, hogyan kell használni a helymeghatározó rendszert? Nem. Arról sem tudok, hogy a rendőrségnek egy nemi erőszak/rablás ügyében értesítenie kellene a prefektust. Vagy talán a Különleges Távközlési Osztályon belül vannak feladatkörei egy prefektusnak, netán tehet arról, hogy az országos 112-es rendszer kissé idejét múlta? Szerintem nem.

Azt sem értem, miért kérte az ellenzék a belügyminiszter távozását, hiszen csak hat napja nevezték ki, hat nap alatt pedig nincs az a szuperhős, aki meg tudna változtatni egy ilyen hatalmas apparátust. Bevallom, én adtam volna neki még egy esélyt, főleg így, hogy a nagy nyomás miatt muszáj lett volna épkézláb intézkedéseket hoznia.

De mindezt már kár vitatni, úgyhogy inkább felteszem a kérdést: a következő prefektus jobb lesz? Hát a következő belügyminiszter?

Hány belügyminiszterünk volt az elmúlt 20 évben? Mert 20 év alatt nem csak a PSD volt kormányon… Melyik volt az a belügyminiszter, amelyik képes volt „megnevelni” a rendőröket, vagy legalábbis kiszűrni a rendszerből azokat, akik csak a jó fizetésekért, biztos állásért öltöttek egyenruhát?

Ha lett volna ilyen miniszterünk, akkor nem így beszéltek volna Alexandrával élete utolsó óráiban… Vagy most hétvégén, Galacon, a rendőrautóban ülő két rendőr kiszállt volna ahhoz a sokkos állapotban lévő, vélhetően brutálisan megerőszakolt 14 éves lányhoz, aki az út szélén várta a segítséget, miközben miniszoknyája alól csorgott a vér a lábán. De nem szálltak ki.

Ha új miniszter lesz, attól ki fognak szállni?

A mondás szerint a fejétől büdösödik a hal. Nálunk sajnos a farkától is. Jó lenne tehát kidobni az egészet, úgy ahogy van. Mert ugyan mondhatják és mondhatjuk, hogy akinek nem tetszik a romlott halszag, annak le is út, meg fel is út, de miután az elmúlt években már mintegy 5 millióan emigráltak Romániából, talán más stratégiát kellene választani…