Lazăr: fel kell oldani minden dokumentum titkosítását

Lazăr: fel kell oldani minden  dokumentum titkosítását
Augustin Lazăr legfőbb ügyész bejelentette, kérni fogja minden dokumentum titkosításának feloldását, ami hozzájárulhat az 1989-es forradalom körüli történések tisztázáshoz.

Kijelentése azt követően hangzott el, hogy a katonai ügyészség a múlt héten közölte, kiterjesztik a nyomozást a forradalom perében.Mint ismeretes, korábban azt állapították meg, hogy erre az időszakra vonatkozóan nincsenek bűncselekményre utaló jelek.

„Az ügyben összegyűjtött iratok arra engednek követeztetni, hogy az 1989. december 22. után kialakult politikai és katonai vezetés számos személy megöléséhez, megsebesítéséhez, fizikai és pszichikai károsodásához, valamint szabadságától való megfosztásához járult hozzá, ami kimeríti a Büntető törvénykönyv emberiség elleni bűncselekményekre vonatkozó cikkelyeit” – közölte a legfőbb ügyészség.

Meglátásuk szerint számos településen dördültek el lövések azokban a napokban. „Létezett tehát egy cselekvési terv, amelynek az volt a célkitűzése, hogy polgárháború látszatát keltse” – részletezték a katonai ügyészek.