Látványból, hangulatból, hanghatásból, érzésből és színből születő versek

Bemutatták Cseh Katalin legújabb verseskötetét Marosvásárhelyen

Látványból, hangulatból, hanghatásból, érzésből és színből születő versek
Éppen néhány nappal a 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron tartott könyvbemutató előtt hagyta el a nyomdát Cseh Katalin tizenötödik verseskötete: az Exit Kiadó gondozásában megjelent Ködbálákról a többnyire online megszervezett könyvszemlén a szerzővel Bodó Márta szerkesztő beszélgetett, a kötet versei mellett pedig szó esett alkotási folyamatokról, spontán születő költeményekről és „hordozásról” is.

A szerző új verseskötetének története kapcsán elárulta: 2020-ban, a karantén idején kezdett hozzá a kézirathoz és a kezdetben véglegesnek hitt verzión is még sokat dolgozott, alakított a tördelés előtt. Az éppen aktuálisan őszies, ködös hangulatú borító terve is a szerző ötlete volt: a címhez találó illusztrációt keresett épp, amikor rátalált az impresszionista festő, Claude Monet 25-30 alkotásból álló Kazlak című sorozatában a tökéletes festményre, amely alapján Bogyor Tas Ottó végül elkészítette a borítótervet.

A Ködbálák a kötet egyik ciklusának és versének címe is egyben – derült ki a beszélgetésen –, a szerző pedig ezzel kapcsolatban elmondta, ez a költemény különösen közel áll hozzá, és fel is olvasta a virtuális közönségnek.

„A szemfenéken hiány hálója leng. / A megalázás, / s a megalázkodás / közötti szintkülönbség / olykor lényegi, / máskor jelentéktelen. / Osztozunk mi akarva, akaratlan / ködbálák mélyén / a fényeken?” (részlet)

A folytatásban Bodó Márta is felolvasott a kötetből két, számára kedves és szerinte a nagy egész hangulatát megfelelően tükröző verset, mégpedig a Kijelentés és a Sehova nem tartozás című alkotásokat. A szerző ehhez kapcsolódva elmondta: a Kijelentés sorai munkából való hazafelé utazás alkalmával születtek a trolin, és hazáig ismételgette magában a verset, nehogy elfelejtse. Ez az eset is jól mutatja Cseh Katalin költeményeinek egyik jellemző keletkezési folyamatát, hiszen a szerző elmondása szerint versei gyakran hétköznapi élethelyzetekből indulva, spontán fogalmazódnak meg benne, a folyamatot pedig látvány, hangulat, hanghatás vagy épp szín is elindíthatja.

Elmondta, van olyan is, hogy néha már olyan sokáig „hordoz” magában egy verset, hogy nyugtalanítani kezdi, mi lehet az, ami miatt még mindig nem tud megszületni. „És akkor egyszer csak megszületik. Megszületik a gondolat, az a bizonyos szöveg, leírom, és akkor elégtételt érzek, egyfajta boldogságot, annak ellenére, hogy az újszülött szöveget még nagyon sokáig alakítom, nevelgetem, amíg valóban kialakul a végleges változat” – fogalmazott Cseh Katalin, majd felolvasta Szétesés című versét, amelynek gondolatát, érzéseit nagynénje halála után szintén nagyon hosszú ideig hordozta, mielőtt papírra vetette volna.

„Mint egy erőtlen fészer, / úgy esik szét benned a lét. / Személyes léted. / Haldokolsz, / s én diszkréten félrenézek.” (részlet)

A továbbiakban Bodó Márta ismertette a kötet ciklusait – Állomások(k), Álomcsapda, Történések, Szükségállapot, Karanténdalok, Rövidzárlat, Ködbálák – és hozzáfűzte, szerinte a nyitóvers, A nyelvről tipikusan olyan költemény, amely „jellemző Cseh Katalinra, a költőre, a magánemberre és a magyartanárnőre egyaránt, (…) szép összefoglalója azoknak a személyiségrészeknek, amelyekből Cseh Katalin összeáll”.

Cseh Katalin a könyvbemutatón

A Karanténdalok ciklussal kapcsolatban a szerző elmondta: a kijárási tilalom idején elképzelte, hogy bizonyos élethelyzetekben, bizonyos embertípus, szakma képviselője – lelkipásztor, fodrász, tanár, könyvtáros, pincér, szerető, nagyivó – hogyan éli meg a bezártságot, a magány lelkiállapotát és ezekből az elmélkedésekből születtek a nagyjából hasonló felépítésű, gyakran humorral is operáló versek. Cseh Katalin a beszélgetés zárásaként a Tényvers 1. című költeményét olvasta fel.

„Huszonhárom év után / bejelentette, hogy elmegy. / Csak úgy egyszerűen, / mintha azt mondaná, / hogy kenyérért szalad a sarki boltba. / Vasárnap este volt. / Ott álltam a szoba közepén / gombóccal a torkomban, / régmúlt havazások csöndje / sűrűsödött bennem.” (részlet)

Cseh Katalin Ködbálák című kötetének bemutatója, valamint a 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár további beszélgetései és könyvbemutatói visszanézhetők a rendezvény Facebook-oldalán – www.facebook.com/konyvvasar.

(Borítóképen Cseh Katalin és Bodó Márta az online megtekinthető könyvbemutatón. Fotók forrása: MNK)