Kürti Andrea is esélyes az Astrid Lindgren-emlékdíjra

Kürti Andrea is esélyes az Astrid Lindgren-emlékdíjra
Ismét Berg Juditot és Kárpáti Tibort jelölte Magyarország a világ egyik legjelentősebb gyerekirodalmi elismeréseként számon tartott Astrid Lindgren-emlékdíjra. Rajtuk kívül még két magyar alkotó, pontosabban illusztrátor szerepel a listán: a kolozsvári Kürti Andreát Románia, Molnár Jacqueline-t pedig Spanyolország jelölte a díjra – olvasható a Könyves Magazin összeállításában.

Ezekkel a jelölésekkel mind a négy említett alkotó duplázott, hiszen már tavaly is szerepeltek az Astrid Lindgren-emlékdíjra felterjesztettek listáján. A díjra rendszerint nem csak alkotókat, hanem olyan szervezeteket is lehet jelölni, amelyek az olvasás népszerűsítését tűzték ki célul.

A zsűrinek ezúttal 282 gyerekirodalmi alkotó vagy szervezet közül kell kiválasztania a győztest, a jelöltek összesen 71 országot képviselnek, a díj nyertesének kilétét pedig jövő tavasszal hozzák nyilvánosságra.

Románia Kürti Andrea mellett Florin Bican írót, olvasásnépszerűsítőt, Anamaria Smigelschi írót, illusztrátort, valamint Done Stan illusztrátort is jelölte a díjra. A további esélyesek között olyan írók találhatók, mint a Nagy-Britannia által jelölt Patrick Ness és a holland Tonke Dragt, valamint olyan illusztrátorok, mint a norvég Lisa Aisato, aki A szívem egy bezárt bódé című kötetet illusztrálta, vagy a portugál Catarina Sobral.

Az ötmillió svéd koronával járó elismerést a svéd kormány alapította, és azoknak a gyerekirodalmi alkotóknak – szerzőknek, illusztrátoroknak, szervezeteknek, kiadóknak – a munkásságát ismerik el vele, akik Lindgren szellemiségében tevékenykednek. 2021-ben a díjat a francia író, Jean-Claude Mourlevat kapta.

(Borítóképen Kürti Andrea illusztrációi, amelyek A csalogány – Örmény népmesék című idén megjelent kötetet díszítik.)