Különlegesen egyedi, sajátosan érzékeny világlátások lenyomatai

– egy fényképkiállítás margójára, pontosabban paszpartujára

Különlegesen egyedi, sajátosan érzékeny világlátások lenyomatai
A BBTE Magyar Film és Média Intézet másodéves hallgatóinak fényképeiből rendeztek kiállítást a romániai fotóművészet napján, Szathmári Pap Károly fényképész, akvarellista, nyomdász születésének 211. évfordulóján. „A magyar riport- és dokumentarista fotográfiának nagyon komoly múltja van, de ahogy az itt látható sorozatok bizonyítják, valószínűleg jövője is” – hangzott el a január 11-i tárlatmegnyitón a kolozsvári Planetariumban, ahol a dokumentarista jellegű fotográfiáktól a megrendezett fényképekig széles skálája elevenedett meg egy történetek, formák és arcok állandó keresésében lévő fiatal fotós generáció látásmódjainak.

A tárlatmegnyitón Csibi László filmrendező, a Magyar Film és Média Intézet tanszékvezetője elmondta: tavaly hagyományteremtő szándékkal szervezték meg az évindító fotókiállítást, idén pedig már második alkalommal láthatja a közönség az intézet diákjainak fényképeit a romániai fotóművészet napja alkalmából. A cél nem csupán a Szathmári Pap Károly életműve előtti tisztelgés, hanem az is, hogy a hallgatók munkásságából ízelítőt kapjon a kolozsvári közönség – tette hozzá Csibi László.

Csibi László a kiállításmegnyitón

Zakariás Ágota művészettörténész elmondta: Szathmári Pap Károly feltételezett születésnapjához kötődően 2011 óta ünnepeljük január 11-én a romániai fotóművészet napját, mindez pedig korántsem ellentmondásos, hiszen a román és magyar kultúra egyaránt magáénak vallja az alkotót, aki munkássága révén a két közösség közötti párbeszédre is lehetőséget teremtett. „A kettősség nem merül ki ezzel Szathmári Pap Károly életművét illetően, hiszen több médiummal kísérletező alkotó volt, a festészetben és a fotóművészetben is otthonosan mozgott – fényképező festőnek is nevezik” – fogalmazott a művészettörténész.

Hozzátette: annak ellenére, hogy a most kiállító generáció már a digitális képdömpingbe született bele, érdekes módon nagyon sok közös pont fedezhető fel a tárlat anyagát adó fényképek és Szathmári Pap Károly életműve, illetve a 19. század második felének fotográfiai kísérletezései között. „Ami közös, hogy akkor sem szabott semmi határt a kísérletezéseknek. Nyilván ma már teljesen más eszközökkel és kontextusban alkotnak a fotográfusok, de többnyire ugyanaz foglalkoztatja őket” – emelte ki Zakariás Ágota, megjegyezve: van, aki kamerájával elsősorban történeteket, helyzeteket keres, mások inkább formákra, motívumokra vadásznak, megint mások pedig szívesebben adják át magukat a stúdióban vagy otthoni körülmények között zajló kísérletezéseknek.

A tárlat anyagát Zakariás Ágota ismertette

„A bemutatott alkotások a dokumentarista és a megrendezett fotográfia tárgykörébe egyaránt beletartoznak, de szinte kivétel nélkül elmondható: az ember áll a hallgatók érdeklődésének középpontjában” – tette hozzá a művészettörténész, kiemelve: megfigyelhető tematika az ember és az épített környezet viszonya, valamint az az értő figyelem és sajátos érzékenység, amellyel a diákok a szociálisan sebezhető közösségek és az utca embere felé fordulnak.

„A magyar riport- és dokumentarista fotográfiának nagyon komoly múltja van, de ahogy az itt látható sorozatok bizonyítják, valószínűleg jövője is” – hangsúlyozta Zakariás Ágota, hozzátéve: sokirányú és sokféle ez a kiállítás, különleges felfedezéseket ígér, ugyanakkor bepillantást enged a diákok munkamódszerébe és a fotográfiáról alkotott – még alakuló, de kétségtelenül jó irányba alakuló – felfogásukba is.

A tárlat változatosságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a klasszikusabb stílusban megfogalmazott sorozatok, szociofotó-ihletésű arcközelik, utcafotók, korunk problémáiról árulkodó hangulatos-humoros életképek és érzékeny portrék mellett kiegyensúlyozott, nyugalmat árasztó tájképek, meghökkentő kompozíciók, sajátos, játékos ritmusú és radikálisabb, formabontó alkotások egyaránt megfigyelhetők.

„Sokirányú és sokféle ez a kiállítás, különleges felfedezéseket ígér” 

A Planetárium belső termének falairól egyedi, sajátos, különleges világlátások lenyomatai köszönnek vissza, érdemes a fényképek előtt hosszasan elidőzni, mögéjük képzelni a történeteket, amelyekből pillanatként kiragadták őket az örökkévalóságnak. Az érdeklődők február 2-ig tekinthetik meg a kiállított fotográfiákat a Planetarium kávézó-söröző (Főtér 10. szám, 2. emelet) nyitvatartási ideje szerint, naponta este 7 órától egészen éjjel 3-ig – így akár még álmatlanság esetén is.

A kiállító diákok névsora: Barabási Örs, Elekes Nóra, Fülöp Jenő, Lakó Anna, Máté Alexandra, Pap Zoltán, Sándor Lóránd, Stuts Márk, Antal Krisztina, Bala Dávid, Jakab Loránd, Jakab Roland, Jankó Ödön, Pál Andrea és Szabó Ákos.

Fotók: Szilágyi Lóránt