Közösségi szinten terjed az omikron vírusváltozat

Közösségi szinten terjed  az omikron vírusváltozat
Romániában szerdán első ízben mutatták ki a koronavírus omikron változatát olyan páciensnél, akinél nem lehetett beazonosítani a fertőzés külföldi eredetét, ugyanis sem ő, sem a vele közvetlen kapcsolatba került személyek nem jártak az utóbbi időben más országban.

Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint szerdán három bukaresti nőnél mutatták ki a kórokozót, ezzel 11-re emelkedett a bizonyítottan omikronnal fertőzött páciensek száma Romániában. A három bukaresti nő egyike nemrég tért vissza Nagy-Britanniából, egy másik pedig közvetlen kapcsolatban áll egy Nagy-Britanniából érkezett személlyel. A 11. romániai fertőzött, egy 31 éves bukaresti nő esetében azonban a fertőzés külföldi eredetét már nem lehetett kimutatni, így a járványügyi szakemberek szerint beigazolódott, hogy az omikron változat már közösségi szinten terjed Romániában.

A kórokozót először december 4-én mutatták ki Romániában. Az első nyolc igazolt omikron-fertőzés annak a különgépnek az utasai (illetve az ő kontaktjaik) közül került ki, amellyel a kormány november 30-án hozta vissza Johannesburgból a dél-afrikai térségben rekedt állampolgárait.

Az eddigi 11 igazoltan omikronnal fertőzött román állampolgár közül tíz be van oltva, egyikük sem betegedett meg súlyosan, többségük tünetmentes, és otthoni karanténban várja a fertőzési időszak leteltét.

Romániában többnyire csak az omikronnal fertőzöttekkel kapcsolatba került, vagy a kórházakban kezelt koronavírus-fertőzöttek esetében végzik el a vírusvariáns beazonosítására alkalmas, időigényes és költséges szekvenciális elemzést.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter már a dél-afrikai vírusvariáns romániai igazolása előtt úgy vélekedett, hogy az omikron valószínűleg már jelen van az országban, és a járvány következő hullámában meghatározóvá válhat.

Románia egyébként továbbra is a járványgörbe negyedik hullámának leszálló ágában van, az országot még nem érte el a Közép- és Nyugat-Európában immár fertőzések tömegét produkáló ötödik hullám.

Covid-19: leszálló ágban a negyedik hullám

A legutóbbi tájékoztatás óta 812 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 43 600 teszt eredményének feldolgozása nyomán; 22-en újrafertőződött betegek – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az új esetekkel 1 796 230-ra nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma. Közülük 10 696-an újrafertőződtek, nekik az első megfertőződéstől számított 180. nap után lett ismét pozitív a tesztjük. Ugyanakkor eddig 1 721 785 személyt gyógyultnak nyilvánítottak.

Tegnap 3482 személyt kezeltek kórházban Covid-19-cel, 600 beteg szorult intenzív terápiás ellátásra (kevesebb, mint az előző napon), közülük 53-nak van oltási igazolványa. A kórházban kezelt páciensek között 75 kiskorú volt, és közülük négyet ápoltak az intenzív osztályon.

Románia területén 12 542 igazoltan koronavírus-fertőzött személy volt otthoni, 3741 intézményi elkülönítésben. Ugyanakkor 71 394 személy volt házi, 37 intézményes karanténban.

Csütörtökön 84 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés; 19 haláleset korábban következett be. Ezzel 58 019-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában.

A GCS szerint 39 férfiról és 45 nőről van szó, akiket Fehér, Arad, Argeş, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brăila, Buzău, Brassó, Călăraşi, Kolozs, Konstanca, Kovászna, Dolj, Galac, Giurgiu, Hargita, Ialomiţa, Ilfov, Máramaros, Mehedinţi, Maros, Neamţ, Prahova, Szilágy, Szeben, Teleorman, Temes, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea megyében, illetve Bukarestben kezeltek kórházban.

Az elhunytak közül hárman 40 és 49 év közöttiek, öten 50 és 59 év közöttiek voltak, 25 áldozat 60 és 69 év közötti, 28 elhunyt 70 és 79 év közötti volt, 23 áldozat életkora pedig meghaladta a 80 évet.

A 84 halálos áldozat közül 72-en nem voltak beoltva, ugyanakkor 78-nak volt valamilyen társbetegsége. A 12 beoltott áldozat 60 és 69 év közötti, illetve 80 éven felüli volt, és egy kivételével mindannyian más betegségben is szenvedtek.

Bukarestből (157), valamint Arad, Brăila, Brassó és Kolozs megyéből jelentették a legtöbb új koronavírusos esetet, a legkevesebb új megbetegedést Gorj, Mehedinţi és Giurgiu megyében regisztrálták.

A fővárosban 0,77 ezrelékes volt a fertőzöttségi arány. A mutató továbbra is Arad megyében a legmagasabb, 1,77 az ezer lakosra jutó esetszám.

Kolozs megyében 46 új esetet jegyeztek, és 1,22 ezrelék volt a fertőzöttségi szint. A kolozsvári kórházakban negyven beteget kezeltek csütörtökön az intenzív osztályokon.

Kötelező zöldigazolvány: kidolgozták a törvényt

Alexandru Rafila csütörtökön bejelentette, hogy az Országos Közegészségügyi Intézet kidolgozta a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló új törvénynek egy változatát, amit meg fognak vitatni a koalícióban – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség. A tárcavezető nem akart jóslatokba bocsátkozni arról, hogy mikor lép majd hatályba a jogszabály.

„Politikai döntés fog születni róla, a tervezetet meg kell szavaznia a parlamentnek. A kívánatos az lenne, ha a törvény az esetszámok meredek emelkedése előtt hatályba lépne” – jelentette ki.

Rafila kifejtette azt is, hogy a koronavírus omikron-variánsának terjedését megállítani nem, legfeljebb megfékezni tudják a korlátozó intézkedések. Emlékeztetett arra, nagyon sokan érkeznek ezekben a napokban az országba Nagy-Britanniából, ahol az omikron-variáns lassan dominánssá válik, így szerinte Romániában is terjedni fog.

A miniszter elmondta, egyelőre kevés adat van arról, hogy a koronavírusnak ez a változata mennyire súlyos megbetegedést okoz, de az eddig megfertőzöttek többsége fiatal, aki enyhe tüneteket mutat.

Megjegyezte, hogy az omikron-variáns az oltottakat is fertőzi, akik viszont nagyon könnyen átesnek a betegségen. Ezért – tette hozzá – az oltás mellett más eszközökre is szükség van a járvány terjedésének fékezésére.