Követeli a PNL a volt Kolozs megyei prefektus kormányfőtitkárrá kinevezését

Követeli a PNL a volt Kolozs megyei prefektus kormányfőtitkárrá kinevezését
Úgy tűnik, már megjelentek az első feszültségek a szociáldemokraták (PSD) és a liberálisok között, a Marcel Ciolacu vezette kormányban – írta hétfőn a Hotnews hírportál.

A liberálisok követelik ugyanis az új miniszterelnöktől, hogy nevezze ki jelöltjüket, Mircea Abrudeant a kormány főtitkárságának (SGG) élére. Az Abrudeannak szánt tisztségről egyébként még a kormányfő-csere előtt megállapodott a két párt. A Ciucă-kormányban Abrudean (aki egyébként Kolozs megyei prefektus volt korábban) a miniszterelnöki kancelláriát vezette.

Semmilyen ok nincs arra, hogy Mircea Abrudeant ne nevezze ki kormányfőtitkárnak Marcel Ciolacu miniszterelnök –jelentette ki hétfőn az Agerpres hírügynökség által idézett Rareş Bogdan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke.
 
A PNL vezetőségének reggeli tanácskozása után a politikus a sajtónak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a liberálisok betartották az új kormányról szóló egyeztetéseken tett ígéreteiket, és még egy minisztériumról is lemondtak a Szociáldemokrata Párt (PSD) javára, hogy a koalícióban ne legyenek feszültségek.

Bogdan leszögezte: Mircea Abrudean a PNL jelöltje a kormányfőtitkári tisztségre.
Kolozs megye prefektusa volt a COVID-járvány idején„Úgy gondoljuk, hogy rendkívül jól teljesített a miniszterelnöki kancellária vezetőjeként a Ciucă-kormányban, nagyon jó prefektusa volt Kolozs megyének a járvány idején, jól végezte munkáját kormányfőtitkár-helyettesként az Orban- és a Cîţu-kabinetben, ezért nem indokolt a kinevezésének megtagadása” – jelentette ki a PNL első alelnöke.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Mircea Abrudean a kevés politikus közé tartozik, aki a NATO minősített információihoz való hozzáférésre feljogosító tanúsítvánnyal rendelkezik, ugyanakkor a külföldi befektetéseket felmérő bizottság vezetőjeként „milliárd eurós stratégiai beruházásokhoz” adta az aláírását.

A PNL első alelnöke hangsúlyozta, hogy a pártja nem fog lemondani jelöltjéről. „Nincs kétségem afelől, hogy Marcel Ciolacu úr a döntését nagyon komolyan mérlegelni fogja, és nem hiszem, hogy feszültté akarja tenni a két kormánypárt közötti, véleményem szerint konstruktívnak induló kapcsolatot” – nyomatékosította még Rareş Bogdan.
Megvitatják a helyzetet

Mircea Abrudean esetleges összeférhetetlenségeivel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Marcel Ciolacu nem utasította el korábban egy büntetőperben elítélt személy kinevezését sem egy kormányzati posztra.
„Nem mondok nevet, mert elfelejtettem. A PNL nem emelt kifogásokat a PSD jelöltjeivel szemben. Nem hiszem, hogy a PSD ezt megteheti, mert sértésnek vennénk, és ezzel átlépne azt a bizonyos vörös vonalat, amit a PNL meghúzott a két párt közötti együttműködésben” – fogalmazott a liberális párti alelnök. Elmondta még, hogy a kétpárti koalícó vezetői hétfőn délután üléseznek, és reményei szerint, dűlőre jutnak a kérdésben.A Mircea Abrudean kinevezését firtató újságírói kérdésre a PNL reggeli tanácskozása után Nicolae Ciucă, a PNL elnöke szintén azt mondta: meg fogják vitatni a helyzetet a koalícióban.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol

Határrendőröket sebesítettek meg migránsokat szállító embercsempészek szerda hajnalban egy rajtaütés során, a hatóságok több figyelmeztető lövést is leadtak – közölte az Agerpres hírügynökséggel a román határrendészet temesvári regionális parancsnoksága. 

Belpol