Kövesi a Microsoft-ügyről: miért 9 év után értesítették a DNA-t?

Kövesi a Microsoft-ügyről: miért 9 év után értesítették a DNA-t?
Laura Codruța Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze szerdán annak kapcsán, hogy a Microsoft-ügyet lezárták, azt mondta, az elévülés nemcsak az ügyészek hibája, hozzátéve: a DNA-t 9 évvel a tettek elkövetése után értesítették.

„A DNA az ügyben négy vádiratot készített, amelyek által több személy, köztük két volt miniszter ellen emeltünk vádat. Egyet közülük el is ítéltek. A bizonyítékok révén az ügyészek megállapították, mi történt, bizonyítékokat gyűjtöttek, és akár 6 évig terjedő jogerős büntetések születtek. A legfontosabb az, hogy az ügyészek intézkedéseket rendeltek el a 62,5 millió eurós és 22 millió dolláros kár megtérítésére. Nyilván fennáll a kérdés: miért csak 9 évvel a tettek elkövetése után értesítették a DNA-t, és mit csinált a többi intézmény az elmúlt 9 évben? Egy ügyésznek az elévülési idő lejárta előtt be kell fejeznie a nyomozást. Ez elszigetelt eset. Épp most fejeztünk be egy vizsgálatot a DNA-n belül, és nem volt más példa arra, hogy egy ügyész azért zárt volna le egy ügyet, mert az elévült” – mondta a DNA főügyésze.

Kövesi elmondása szerint a DNA-nál még van négy olyan eset, amelyet a tettek elkövetése után tíz évvel, illetve több olyan, amelyet 7–8 évvel utána jelentettek be.

A DNA múlt héten jelentette be, hogy az Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Dan Nica, Adriana Țicău, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu és Șerban Mihăilescu volt miniszterek elleni vádakat ejtették. Funeriu kivételével, akiről megállapították, hogy nem követett el bűncselekményt, a többi esetben a tettek elévültek.