Kossuth-díjat kapott Visky András

visky andrás
Különösen a Kitelepítés című regénye elismeréseként érdemelte a kitüntetést FOTÓ: MÉHES KÁROLY
Kossuth-díjat kapott Visky András József Attila-díjas író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár, színházi teoretikus. Az indoklás szerint értékes dramaturgi tevékenysége és írásművészete, különösen a diktatúra megaláztatásai közepette hitben megélt szeretet erejét, a megingathatatlan emberi tartás és a magyar identitás megőrzését például állító remekműve, a Kitelepítés című regénye elismeréseként vehette át a díjat – tájékoztat a Magyar Távirati Iroda.

Visky András a Kolozsvári Állami Magyar Színház dramaturgja, művészeti aligazgatója, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának docense, valamint az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál művészeti tanácsadója. Óraadó tanár, vendégelőadások és workshopok vezetője olyan neves oktatási intézményekben, mint a Northern Illinois University (DeKalb, IL), Calvin College (Grand Rapids, MI), University of Michigan (Kalamazoo, MI), University of California (San Diego, CA), Yale School of Drama (New Have CT), Josia International University (Tokió, Japán) vagy az Osaka University (Oszaka, Japán). Emellett több magyarországi egyetemen is kurzusokat tart. 2023-ban elnyerte a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat a Kitelepítés című regényéért. 

A Kossuth-díj az egyik legnagyobb presztízsű állami kitüntetés, amit a tágabb értelemben vett kultúra területén alkotó magyar ember kaphat. Az 1848-as forradalom kirobbanásának századik évfordulóján, 1948. március 14-én adták át először, ám az akkori elismerés csak részben hasonlított a maihoz. Alapításakor ugyanis a Kossuth-díjat a művészet, az irodalom művelőin és a mérnökökön túl tudósok és munkások is megkaphatták. 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A nemzeti ünnep alkalmából odaítélt kitüntetéseket kedden, március 14-én adta át Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin: a körösfői születésű, Kolozsváron élő Péntek János nyelvész, néprajzkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja Széchenyi-díjat vehetett át, a brassói születésű Orbán János Dénes költő, prózaíró, irodalomszervező, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja pedig Kossuth-díjban részesült.
KultSzínTér