Koronavírus – Újabb 4521 új megbetegedés

Koronavírus – Újabb 4521 új megbetegedés
Nem zárja ki Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a korlátozások újbóli bevezetését, amennyiben a koronavírus-esetek száma ismét növekedni fog. Hozzátette ugyanakkor: ez a döntés meghaladja az egészségügyi minisztérium hatáskörét.

Szerdán újabb 4521 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 37 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 552-en újrafertőződtek - közölte az egészségügyi minisztérium. Ezzel 2 827 936-ra nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma. Kolozs megyében 365 új esetet jelentettek. 2783 személyt kezelnek kórházban Covid-19-cel, intenzív terápiás ellátásra 431 beteg szorul, közülük 385-en oltatlanok. A kórházban kezelt páciensek között 213 kiskorú van, és közülük hármat ápolnak az intenzív osztályon.

Bukarestből (1502), valamint Kolozs, Temes és Hunyad megyéből jelentették a legtöbb új koronavírusos megbetegedést – álla a tárca közleményében.

Az elmúlt 24 órában 40 koronavírussal diagnosztizált személy - 18 férfi és 22 nő haláláról - érkezett jelentés, öt haláleset korábban következett be. Az elhunytak közül egy személy 40 és 49 év közötti, hét 50 és 59 év közötti volt, 13 a 60 és 69 év közötti korosztályhoz tartozott, tizennyolcan 70 és 79 év közöttiek voltak, egy áldozatnak az életkora pedig meghaladta a 80 évet. Kettő kivételével valamennyien más betegségekben is szenvedtek, 35-en oltatlanok voltak. Az öt beoltott áldozat közül ketten 60 és 69 év közöttiek voltak, hárman 80 év fölöttiek. Mind az ötnek volt valamilyen társbetegsége. Ezzel 64.789-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában.

A România TV-nek adott kedd esti nyilatkozatában Rafila azt mondta: továbbra is azt javasolják az embereknek, hogy zárt, zsúfolt terekben, tömegközlekedési eszközökön viseljék a védőmaszkot, lehetőség szerint tartsák egymástól a fizikai távolságot, és mossanak gyakran kezet. „Nem hiszem, hogy ezek korlátozásnak minősülnek” - fejtette ki a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a koronavírus-esetek számának növekedése esetén lehetséges lesz-e a korlátozások újbóli bevezetése, Rafila azt válaszolta, hogy ő nem zár ki semmit. Felhívta a figyelmet, hogy a korlátozások fokozatos feloldása lassította volna a vírus terjedését, és az egészségügyi minisztérium a védőmaszk zárttéri használatának kötelezettségét megtartotta volna. Hozzátette, mivel a kormány úgy döntött, nem hosszabbítja meg a veszélyhelyzetet, a korlátozások fenntartására már nem volt lehetőség.

„Az emberek felelősségtudatára, az informálásra alapozunk a továbbiakban. Talán sikeresebbek leszünk, mert néha a kényszerítőnek tűnő intézkedéseket nehezebb alkalmazni, mint azokat, amelyek egyéni felelősségvállalásra ösztönöznek”, mondta.

"Most ismét 1 körül van a vírus reprodukciós rátája, és valószínűleg meg is fogja ezt haladni, így emelkedő tendenciára számíthatunk. Fontos ellenőrzés alatt tartani, hogy a növekedés ne váljon aggasztóvá”, magyarázta.