Kolozsvári urológust vádolnak sikkasztással

Kolozsvári urológust vádolnak sikkasztással
Öt házkutatást végzett a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) tegnap Kolozs megyében, a gyanúsítottak között van Mihai Lucan, ismert kolozsvári sebész is. A DIICOT közleménye szerint a nyomozás egy bűnszervezet ellen folyik, amelyet Mihai Lucan, Valerian Lucan és Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, a Kolozsvári Urológiai és Vesetranszplantációs Klinikai Intézet alkalmazottai alapítottak, azzal a céllal, hogy az intézet javait felhasználva jogtalan előnyökhöz juttassanak egy céget, a Lukmed Kft-t. Az urológiai és vesetranszplantációs intézetnek a gyanúsítottak állítólag 5,169 millió lejes kárt okoztak azzal, hogy anyagi és humán erőforrásokat használtak fel a Lukmed által működtetett magánklinika számára.

A magánklinikán műtött betegeknek ugyanakkor sokkal olcsóbban intézték az intézetbe történő beutalást, mint a szabályok szerint kellett volna. Emellett a magánkórházban az intézet modern, különböző daganatos betegségek kezelésére használatos orvosi berendezését is használták.

A DIICOT szerint 2007–2009 között 159 betegen végeztek különböző beavatkozásokat a Lukmed klinikáján egy olyan eszközzel, amely a kolozsvári urológia tulajdonát képezte. A berendezést, amelynek alkalmazásához minden fogyóanyagot az intézet vásárolt meg, engedély nélkül vitték át a magánkórházba, ahol jelentős, 3000–6700 euró közötti összegeket kértek a betegektől egy-egy beavatkozásért.

A Lukmed klinikáján és az urológiai intézetben már áprilisban is vizsgálódott a DIICOT. Akkor az ügyészek azt vizsgálták, hogyan utalták be a betegeket az állami intézetbe, majd kezelték őket a magánkórházban.

Mihai Lucan ügyvédje szerdán a sajtónak azt nyilatkozta, az ügyészeknek nincs semmilyen bizonyítékuk, a vádakat pedig „ki tudja, hogy készült” becslésekre alapozzák. – Mihai Lucant Bukarestbe viszik kihallgatásra. Nincs semmi bizonyíték arra, hogy Lucan professzor vagy a fia, Ciprian bármit elkövetett volna. Ki tudja, hogy készült becslésekre alapozzák a vádakat, nincs szakértői vélemény. Nonszensz, ami történik” – fogalmazott az ügyvéd.