Kiválasztotta Winkler gyakornokait a MIÉRT

Kiválasztotta Winkler gyakornokait a MIÉRT
Winkler Gyula európai parlamenti képviselő gyakornoki programjának sikeres pályázóiról, és a frissen megjelent Pályázz a jövődre pályázati kisokosról tájékoztatta a sajtót tegnap délelőtt Antal Lóránt MIÉRT-elnök az EP-képviselő jelenlétében, aki sok éve kiemelten támogatja az ifjúsági szervezet munkáját. Winkler Gyula elmondta: azért bízza az ifjúsági szervezetre gyakornokai kiválasztását, mert azok cselekvő fiatalok toborzására képesek. Az ifjúsági szervezet hat nyertes pályázót küldhet Brüsszelbe, akiket előtte önálló módon, különböző szempontok alapján választ ki.

Idén október 19-e és november 4-e között pályázhattak mindazon gyakornokjelöltek, akik lezártak már egy tanulmányi évet, és ismernek legalább egy nemzetközi nyelvet – beszélt a nemrég lezárult kiválasztási folyamatról Antal Lóránt. A pályázóknak részletesen be kellett számolniuk eddigi tevékenységükről is a motivációs levélben. A 22 pályázóból jövőre egy hónapot tölthet Brüsszelben Veres Krisztina, Benedek Tímea, Boros Anita, Balló Tamás, Balázsi Zsuzsa, valamint Csorba Zsuzsanna.

Winkler Gyula hangsúlyozta: a legfontosabb értelme a brüsszeli tevékenységünknek a fiatalok érdekképviselete. „Az a fiatal, aki egy hónapot ott tölt, teljesen más perspektívából láthatja az európai intézményeket, az ott élő magyar közösséget, beleláthat az EP működésébe, miközben szakmai lehetőségei behatárolhatatlanok. Lehetősége van a politikai élet átlátására, és az erdélyi fiatal szemszögéből való megfigyelésre. Arra biztatom a gyakornokokat, hogy a saját értékrend szerinti döntéshozatalhoz próbáljanak minél több támpontot szerezni az ottlétük során” – fogalmazott az EP-képvi­selő. „Már az első találkozáskor elmondom nekik, hogy a gyakornokság a gyakornokról szól, nem pedig a képviselőről. Ő maga választja ki a számára legmegfelelőbb tevékenységet, vagy az általa érdekesnek tartott szemináriumot, és a könyvtárhoz való hozzáférését is segítjük” – tette hozzá Winkler, aki évente találkozóra hívja a gyakornoki program résztvevőit az EU-táborba, hogy ezzel is segítse a kapcsolati hálójuk bővítését.

A Pályázz a jövődre kisokos azért egyedi a maga nemében, mert egy helyre csoportosítja az uniós finanszírozási forrásokat, illetve a pályázati lehetőségeket – mutatott rá Antal Lóránt a MIÉRT, az RMDSZ és az EPP együttműködésében készült kiadvány hasznosságára. „A nyomtatott formában is kiadott útmutató ugyan csak 2016-ra érvényes információkat tartalmaz, de az ifjúsági szervezet honlapján megtalálható digitális változatot folyamatosan bővítik. Ezzel párhuzamosan pedig közönségszolgálatot is biztosítanak a tájékoztató kapcsán felmerülő kérdések megválaszolására” – mondta a MIÉRT-elnök. A pályázati kisokos nemcsak a főbb uniós finanszírozási forrásokról, belföldi pályázati lehetőségekről tájékoztat, hanem információkat tartalmaz a közvetlen uniós forrásokról és egyéb támogatási lehetőségekről, valamint tisztázza a nálunk is egyre népszerűbb üzleti modell, a startup fogalmát.