Kiütéses győzelemtől a súlyos vereségig

VÍzilabda Volvo Kupa

Kiütéses győzelemtől a súlyos vereségig
Kiütéses győzelemmel mutatkozott be Märcz Tamás a magyar vízilabda-válogatott élén, ám rögtön utána a gárda súlyos vereséget szenvedett Montenegrótól. A mérleg nyelvét Märcz és a válogatott javára billenti, hogy a Volvo Kupa harmadik mérkőzésén a csapat óriásit fordított a horvátok ellen.

A magyar vízilabda-válogatott 20–5-re legyőzte a szlovák együttest a Volvo Kupa férfi nemzetközi felkészülési tornán a budapesti Tüskeuszodában. A debütáló Märcz Tamás szövetségi kapitány együttese villámgyorsan háromgólos előnybe került, és a folytatásban is szórta a gólokat. „Nem voltunk egy súlycsoportban, ezt köszönjük nekik, hiszen a Volvo minden magyar gólért fizet az utánpótlásnak” – értékelt Märcz Tamás első találkozója után, arra utalva, hogy a névadó szponzor minden magyar találatért 110 ezer forinttal támogatja a hazai utánpótlásképzést.
A folytatás azonban már korántsem volt ilyen felhőtlen, hiszen a Montenegró elleni találkozó ritka súlyos kudarcnak indult. Az ötödik helyet hozó riói olimpia óta mostanra jelentősen megfiatalított magyar válogatott roppant gyámoltalan, pontatlan játékot mutatott, az első magyar gólra csaknem a harmadik negyed közepéig (!) kellett várni, amikor már 0–7 volt az állás – a riói olimpián 4. helyen végző vendégek végül 9–4-re diadalmaskodtak.

A torna magyar szempontból utolsó mérkőzése ismét nagyon rosszul indult, a horvátok percek alatt 5 gólt szórtak a házigazdák kapujába, és elképesztő lendülettel gázoltak át a magyar válogatotton, amelyből ezen a mérkőzésen a jövő heti Bajnokok Ligája küzdelmek miatt hiányoztak az egri kerettagok, azaz Bedő Krisztián, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Hosnyánszky Norbert és Kovács Gergő.

Ezt követően viszont feljavult a magyar védekezés, Decker Attila számos fantasztikus védést mutatott be a kapuba, és a gólok is kezdtek potyogni a horvát hálóba. A magyar csapat két perccel a vége előtt vezetett először, végül 9–7-re nyert az olimpiai ezüstérmes horvátok ellen.

Märcz Tamás úgy értékelt: ezen a szinten rendkívül ritka, hogy egy gárda ötgólos hátrányból fordítani tudjon, ezért rendkívül elégedett a játékosok hozzáállásával, hiszen ilyen hitre van szüksége minden olyan vízilabdázónak, aki a magyar válogatottat képviseli.

A kupa további mérkőzéseinek eredményei: Montenegró–Horvátország 7–7, Horvátország–Szlovákia 17–3, Montenegró–Szlovákia 18–3. A torna végeredménye: 1. Montenegró 7 pont, 2. Magyarország 6, 3. Horvátország 4, 4. Szlovákia 0.