Kilencvennégy új kanyarós esetet igazoltak az elmúlt egy hétben

Kilencvennégy új kanyarós esetet igazoltak az elmúlt egy hétben
Pénteken már összesen 9822 igazolt kanyarós esetet tartanak számon Romániában, ami 94-gyel több, mint az elmúlt héten – közölte az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) járványügyi központja.

A heti jelentés szerint eddig összesen 35 emberéletet követelt a betegség, múlt hét óta nem történt újabb haláleset.

„Romániában 2017. november 10-éig 9822 az igazolt kanyarós megbetegedések száma, 35 halálesetet regisztráltunk (9 Temes, 6 Arad, 7 Dolj, 3 Krassó-Szörény, 1 Bihar, 1 Brassó, 1 Kolozs, 1 Călăraşi, 1 Neamţ, 1 Szatmár, 1 Vaslui, 1 Galaţi, 1 Maros megyében, illetve egy Bukarestben). Az ország mind a 41 megyéjében voltak kanyarós megbetegedések” – közölte az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) járványügyi központja.

A kormány augusztus 9-én fogadta el azt a törvénytervezetet, amely tartalmazza az országos oltási rendben szereplő oltások kötelezővé tételét is. Kötelezővé váltak azok az oltások is, amelyeket a teljes népességre vagy egyes csoportokra kimondott járványhelyzetben kap meg a lakosság.

A gyermek beoltásának felelőssége a szülőt vagy a törvényes gyámot terheli. A kötelező oltások esetében a beleegyezés hallgatólagosan történik, az oltás visszautasítása írásban lehetséges.