Kilencven százalékos sikerarány Kolozs megyében

A szamosújvári Demeter Lehel volt a legjobb a magyarok között

Kilencven százalékos sikerarány Kolozs megyében
Tegnap délben már bárki rákereshetett az evaluare.edu.ro honlapon a nyolcadikosok szakaszzáró vizsgáinak eredményeire. A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség adataiból megtudhattuk: 3942 tanuló jelent meg a vizsgán, 3548 tanuló ment át, így a megyében a sikeresen vizsgázó nyolcadikosok aránya 90,01%. A 21 színtízes vizsgázóval (sajnos, egyikük sem magyar) Kolozs megye országos ötödik helyet ért el. Kolozs megyében a legjobb eredményt elért magyar anyanyelvű diák Demeter Lehel, a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum tanulója, aki 9,65 átlagával megyei szinten a 273. helyen szerepel. A július elején zajló beiratkozásokig mindenki megnyugodhat. A nyolcadikosok számítógépes elosztásának első szakaszára július 12-én, a második elosztásra pedig július második felében kerül sor. A fentebbi honlapon megtekintettük a Szilágy, Fehér, Beszterce-Naszód megyei iskolások által elért eredményeket is.

Fellélegezhetnek a nyolcadikosok és szüleik, miután a tegnap az iskolákban kifüggesztették és az evaluare.edu.ro honlapon is 12 óra tájban közzétették a vizsgaeredményeket. A fellebbezéseket délután 4 és 8 óra között lehetett iktatni, míg a végleges eredmények kifüggesztése pár nap múlva esedékes. A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség által kibocsátott közleményből megtudhattuk: a 3942 jelen levő vizsgázó közül 3548 ért el átmenő jegyet, a sikerarány tehát 90,01%. Kolozs megyében 21-en írtak színtízest; 998-an 9–9,99 közötti, 944-en pedig 8–8,99 közötti átlagot értek el. A legjobb átlagot Demeter Lehel, a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum diákja érte el: 9,65, ezzel pedig a 273. helyen szerepel a megyei rangsorban.

Ami a Szilágy megyei eredményeket illeti, 1356 tanuló ment át, 447-nek nem sikerült elérni az 5-ös átlagot, 91-en hiányoztak. A megyében egy színtízes vizsgázót jegyeztek.

Fehér megyében négy színtízes vizsgaeredményt jegyeztek és 1912 tanuló vizsgázott sikeresen a 2403 résztvevőből, és 490 volt a megbukott nyolcadikosok száma. 56-on pedig nem jelentek meg a megmérettetésen.

Beszterce-Naszód megye jobb eredményt ért el színtízes tanulók tekintetében, hiszen hét tanuló is kitűnő vizsgaeredményt tudhat magáénak. 1844-en vizsgáztak sikeresen a 2343 résztvevőből, és 66-an nem jelentek meg a szakaszzáró vizsgán.

(Borítókép: Nincs tolongás a kifüggesztett eredmények előtt, főként a honlapról tájékozódnak a diákok. Fotó: Rohonyi D. Iván)