Ki kap több fizetést 2019. január elsejétől?

Ki kap több fizetést 2019. január elsejétől?
Az egységes bérezési törvény előírásainak megfelelően 2019. január elsejétől újabb fizetésemelések jönnek a közszférában. Az orvosok és az asszisztensek viszont nem visznek több pénzt haza, az ő bérüket 2018. március elsejétől a 2022-re előírt szintre emelték.

Bogdan Hossu, az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke elmondta: januártól a 2022-re előírt fizetésig hátralevő szintkülönbség 25 százalékának megfelelő összeggel nőnek a fizetések, ugyanakkor egy decemberben elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében a pótlékokat befagyasztják a 2017-es szinten.

A szakszervezeti vezető becslése szerint a közalkalmazottak 70–75 százaléka keres majd többet a jövő hónaptól. „Nehéz megmondani, mekkora lesz a növekedés, mivel igen változó a besorolás és a bértábla függvényében. Tény viszont, hogy lesz, akinek ez a fizetésemelés néhány száz lejt hoz pluszba, másoknak pár tucatnyi lejt, és lesznek olyanok is, akiknek semmit” – fejtette ki Hossu.

A 2018-as esztendő folyamán a közalkalmazottak két ízben részesültek béremelésben: előbb januártól, majd március elsejétől, amikor az orvosok és az asszisztensek fizetését egyből a 2022-es szintre emelték, vagyis ők addig egyetlen lejt sem kapnak majd pluszban.