Két nyelven ünnepelték a Monostoron Goga és Ady barátságát

Két nyelven ünnepelték a Monostoron Goga és Ady barátságát
A Monostori lakótelep Octavian Gogáról elnevezett általános iskolája rendhagyó módon emlékezett meg névadójuk születésnapjáról, ugyanis a román és magyar tagozat Ady Endrét, a hű barátot is bevonta az emlékezés tűzkörébe.

SZABÓ CSABA

A kétnyelvű és kettős kitekintésű rendezvény jégtörő jellegű volt a maga nemében, hiszen azt üzente diákoknak tanároknak és a tárdadalomnak, hogy érdemes és érdekes együtt, két nyelven ünnepelni. Az újítás szele már az iskola előcsarnokában megérintette a látogatót, hiszen a falról nemcsak Octavian Goga, de Ady Endre képe is letekintett a diákokra, tanárokra, újságírókra.

A kezdeményező tanárok román részről Cerasela Varga és Alina Teodorescu voltak, a magyar tagozat képviselőit Sabău Enikő és Nyakas Magdolna készítette fel.

A két tagozat diáksága eleinte megszeppenve figyelte egymás produkcióit, de amikor a román diákok Ady Endre érmindszenti szülőházának makettjét mutatták be, és a családias „Odi Éndré” kifejezés félmosolyra késztette a magyar hallgatóságot, elszállt a bizalmatlanság.

– Sokat tanulhatunk Ady és Goga barátságából mi, hetedikesek is – mondta Jenei Rajmond diák –, hiszen ez a barátság akkor is tartott, amikor már nem értettek egyet a politikában és külön táborokba kerültek az Első Világháború után. – Többször is elgondolkodtam azon: ha Ady és Goga ilyen jól kijöttek egymással, akkor mi, románok és magyarok miért nem tudunk – jegyezte meg.

Az Octavian Goga általános iskola kétnyelvű Goga-Ady rendezvénye méltán örvendett nagy sajtónyilvánosságnak. A tanárok és diákok egyaránt megszeppenve nyilatkoztak a sajtónak, talán azzal vigasztalva és bátorítva magukat, hogy egykoron az újságíró Ady Endre előtt is így izgultak az interjúalanyok.