Két díjat nyert a Kilakoltatás Szicíliában

Két díjat nyert a Kilakoltatás Szicíliában
A Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor Programjában készült, Fazekas Máté Bence által rendezett Kilakoltatás című szatirikus hangvételű dramedy nyitotta meg a szicíliai KinEst Fest filmfesztivált, ahol az alkotás elnyerte a zsűri különdíját és második helyezést érdemelt a közönségszavazáson – írja az NFI.

Mint írják, a Kilakoltatás sikerével zárult hétvégén a szicíliai Catania-ban a KinEst Fest filmfesztivál, a közép-európai filmeket szemléző rendezvény szakmai zsűrije pedig döntését azzal indokolta: „a Kilakoltatásban – amelynek forgatókönyvét is az elsőfilmes rendező jegyzi – a társadalmunkat irányító gazdasági rendszer és az abból eredő etikai konfliktus egy képzeletbeli holtpontra jut. A kiszámíthatatlan fordulatokkal és szórakoztató karakterekkel teli történetet a kezdő végrehajtó szerepében kitűnő Orosz Ákos, valamint a film könnyed, maró, olykor groteszkbe hajló humora teszi elevenné.”

Az alkotást a magyar kritikusok 2021 egyik legjobb filmjének tartották és áprilisban a legjobb forgatókönyvnek járó díjat is elnyerte Portugáliában a Fantasporto fesztiválon.

A megtörtént események által ihletett film a fiatal, elszánt bírósági végrehajtó és az elkeseredett, kilakoltatás előtt álló idős asszony heroikus küzdelmét meséli el egyetlen végtelenül hosszú napba sűrítve.

Mint írják, az elsőfilmes rendező, Fazekas Máté Bence a tragikus helyzetet úgy képes humorosan tálalni, hogy közben nem válik ízléstelenné, mindeközben megmutatja az embert adós és végrehajtó mögött.

Az Orosz Ákos és Nagy Mari főszereplésével készült Kilakoltatás az FP Films és a Filmfabriq koprodukciójában készült, a Nemzeti Filmintézet elsőfilmeseket támogató Inkubátor Programjában. A film producere Fülöp Péter és Osváth Gábor, a rendező és forgatókönyvíró Fazekas Máté Bence, az operatőr Tóth Evelin Judit volt – olvasható a www.nfi.hu-n.

(Borítókép: Jelenet a filmből. Fotó forrása: port.hu) 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A hetedik alkalommal meghirdetett NFI Inkubátor Programra idén 62 pályakezdő rendező jelentkezett, szakmai előzsűri választott ki 10 filmtervet, amelyek először fejlesztési támogatásban részesülnek, majd közülük 5 filmterv kap gyártási támogatást. A tíz döntős alkotás között van a gyergyószentmiklósi születésű, Kolozsváron élő Sztercey Szabolcs A múzeum, valamint a csíkszeredai Dávid Attila Péter című filmterve is.
KultSzínTér