Kelemen nem ért egyet Johannis felfüggesztésével

Kelemen nem ért egyet Johannis felfüggesztésével
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint nincs semmi ok Klaus Johannis államelnök felfüggesztésére és szerinte a lehető legnagyobb politikai hiba lenne, ha most a kormány kezdeményezné ezt. Az RMDSZ elnöke a Mediafax hírügynökség megkeresésére válaszolt.

Ludovic Orban, a PNL elnöke szerint a PSD jövő héten felfüggeszti az elnököt, hiszen erre utaló információik vannak. Mint ismert, a PSD azt követően fenyegette meg a tisztségből való felfüggesztéssel Johannist, hogy az elnök kifogásolta az alkotmánybíróság döntését, amelynek alapján a taláros testület lényegében Laura Codruța Kövesi korrupcióellenes főügyész leváltására kényszerítette Johannist.

Kelemen Hunor elmondta: az elnök még elemezgetheti két hónapig vagy akár fél évig az alkotmánybíróság döntését, hiszen a taláros testület nem szabott neki határidőt. Meggyőződését fejezte ki, hogy az elnök ésszerű határidőn belül fog lépni, és tiszteletben tartja az alkotmánybíróság döntését, hiszen maga is úgy nyilatkozott korábban, hogy az Ab döntéseit nem lehet megkerülni, figyelmen kívül hagyni.

Az RMDSZ elnöke nyomatékosította: nem ért egyet az elnök felfüggesztésének kezdeményezésével. „Azok, akik azt mondják, hogy nem kell tiszteletben tartani az alkotmánybíróság döntését, lényegében azt állítják, és az emberek is ezt értik ebből, hogy az igazságszolgáltatás döntéseit nem kell elfogadni, ami anarchiához vezet. Akár tetszik, akár nem, az alkotmánybíróság döntéseit tiszteletben kell tartani, nem lehet azokat újratárgyalni, nem lehet népszavazásra bocsátani. Másrészt egy intézményi felépítés sem lenne szabad, hogy egyetlen embertől függjön – mondta az RMDSZ elnöke, főleg ebben a helyzetben, amikor a DNA-főügyész személye igen vitatottá vált. Ha olyan intézményekben gondolkodnánk, amelyek nem függnek a főnöküktől, megtalálhatók azok a megoldások, amelyekkel megmenthetők lennének a korrupcióellenes harc elvei”, mondta az RMDSZ elnöke.