Kelemen Hunor: nem szerencsés, ha a kormánypárt elnöke nem tagja a kormánynak

Kelemen Hunor: nem szerencsés, ha a kormánypárt elnöke nem tagja a kormánynak
A körvonalazódó koalíció két nagyobb pártjának kompromisszumra kell jutnia a miniszterelnök személyéről ahhoz, hogy előre lehessen lépni a kormányalakítási tárgyalásokon - véli az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor kifejtette: a kompromisszum érdekében valamelyik félnek engednie kell, ehhez pedig „egy kicsit félre kell tenni a gőgöt, a hiúságot”. Szerinte a Nemzeti Liberális Pártban (PNL) idén történtek is azt mutatják, nem szerencsés, ha egy kormányzó párt elnöke nem tagja a kormánynak.

„A pártelnököknek benne kell lenniük a kormányban, mert így gyorsan lehet a döntéseket hozni. Nem kell minden egyes kormánydöntésről külön egyeztetni a pártelnökökkel” - magyarázta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor ismételten hangsúlyozta, hogy a kormány irányítását valamelyik pártelnökre kellene bízni, a kompromisszumkeresést azonban megnehezíti a kölcsönös bizalmatlanság.

„Az a benyomásom, hogy mindkét fél attól tart, mi történik, ha átengedi a miniszterelnöki tisztséget a másik félnek. Ezen túl kell lépni”- jelentette ki.

Elmondta: tekintettel az RMDSZ parlamenti súlyára, rotációs kormány esetén nem ragaszkodik ahhoz, hogy pártelnökként egy időszakra átvegye a miniszterelnöki tisztséget.