Kelemen a macroni autonómiáról: a román politikai elittől függ, mennyire képes „megugrani a lécet”

Kelemen a macroni autonómiáról: a román politikai elittől függ,  mennyire képes „megugrani a lécet”
A szavazás szünetében Kelemen Hunor a sajtónak nyilatkozva összegezte az SZKT munkálatainak legfontosabb, fentebb már említett célkitűzéseit. Újságírói kérdésre, hogy miként vélekedik Emmanuel Macron francia államfőnek a csütörtökön, Ajaccióban tett bejelentéséről, miszerint az államon belüli autonómia megadását javasolja Korzika szigetének, Kelemen Hunor azt mondta: kellemesen meglepte a bejelentés.

Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ megfelelőnek ítéli-e ezt a pillanatot az autonómia-statútum terítékre helyezésére a parlamentben, az RMDSZ elnöke azt felelte: a kérdés ebben az esetben elsősorban az, hogy a román politikai elit mennyire képes annak „a bizonyos lécnek a magasságát megugrani, amelyet fontosnak tartunk.” „Ha nem tudja átugrani, átszalad alatta, vagy éppen leveri a lécet, értelmetlen cselekvésről beszélünk. Meg fogjuk fontolni a kérdést, és a megfelelő pillanatban, döntünk ezt illetően” – emelte ki.

Hozzátette: Macron elnök egyelőre kifejezte ez irányú szándékát, ugyanakkor meg kell várni a folyamat végét, ott is át kell mennie egy intézményrendszeren a megfelelő törvénytervezetnek. „A francia elnök egyébként csak azt mondta, ami a helyi közösség szándéka: autonómiát a francia állam keretein belül, amit nem kellene átértelmezni, túlmagyarázni” – folytatta a politikus.

A másik két romániai magyar politikai alakulattal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel és a Magyar Polgári Erővel való választási együttműködés lehetőségét illető újságírói kérdésre Kelemen Hunor azt válaszolta: van már bejáratott módszer erre vonatkozóan, a parlamenti választásokon együttműködés, az önkormányzati választásokon megmérettetés. „Ahogy eddig tárgyaltunk, ezután is fogunk, 2016-ban is volt együttműködés, ezután is lesz” – mondta az RMDSZ elnöke.

Kép: Rostás Szabolcs