Katolikus ifjak interaktív passiója a Karolina téren

Katolikus ifjak interaktív passiója a Karolina téren
Isten gyermekének lenni a 21. században nem egyszerű. Könnyen abba a tudatba ringatjuk magunkat, hogy nincs mit tenni, hiszen már meg vagyunk váltva. Közel harminc római katolikus fiatal mondott ellent a fenti tézisnek és áldozatos munkával harmadszorra vitték közönség elé a passiót. A darabot a kolozsvári ferences templom előtti Karolina téren mutatták be, virágvasárnap. Az előkészületek rögösek voltak. Bár már február idusán elkezdődtek a próbák, pár szereplő a bemutatót megelőző éjjel még nagy lázban készítette a saját jelmezét és a katonák páncéljait. Az előadást többen irányították: a Jézust alakító Antal Árpád, a Cirenei Simont játszó Sata Bálint, valamint Lőrincz Beáta. A csapat magvát a ferences kollégium bentlakói adták, nagyobb részük egyetemista, de a közösségi oldalon toboroztak nagy sikerrel további szereplőket.

BIRÓ TÍMEA

A munka meghozta gyümölcsét, páncélban fess fiatalemberek terelték a templomból kiözönlő tömeget a kijelölt részre, biztosítva ezáltal a előadás terét. Szokványos passiójáték helyett azonban valami mást kaphattak a nézők. A korhű jelmezeken kívül zenei aláfestések, szinkronhangok színesítették a performanszt. A közönség meghatódott, egyesek térdelve nézték végig, a gyerekek felszisszentek Jézus korbácsolásánál. A mai rohanó világban picit megálltak az emberek és együtt nézték, hogy a tömeg, amely Jézust pár perce még ujjongta, most azt ordibálja: „keresztre véle!”. A nézők végigkísérték Krisztust a keresztúton,  megelevenedett a találkozása Máriával, látták ahogyan véres arclenyomatát hagyta Veronika kendőjén, hallani lehetett a kalapácsütéseket.
A szabadtéri passió sikere a meglepetésekben rejlett. Egyes szereplőket szándékosan a közönség közé rejtettek, például Cirenei Simont a tömegből rángatták be, hogy segítsen vinni Jézus keresztjét, így interaktívvá vált a jelenet.
A mottójuk akár lehetett volna az is, hogy „légy ott, mutasd meg magad, és csináld a feladatod”. Ott voltak, megmutatták és most már nem csak a húsvéti vigílián hallgatják az evangéliumi részt, hanem aktív résztvevői a szenvedéstörténetnek.