Jubileumi Mindennapok Fizikája versenyt szerveztek a Báthory-líceumban

Jubileumi Mindennapok Fizikája versenyt szerveztek a Báthory-líceumban
Valójában a 2020-as lett volna a huszadik, jubileumi rendezvény, de a Mindennapok Fizikája (Mifiz) verseny előtt pár nappal, mindannyiunk nagy bánatára, beállt a pandémiás kényszerszünet. A verseny, mint eddig is, az Empirix Egyesület és a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum közös tevékenysége volt, de a szervezésben más iskolák tanárai is segítettek.

KÁPTALAN ERNA

A versenyre való készülődés ezúttal nehezebb volt, mint az eddigi években: nagyon hiányzott  Czilli Péter kollégánk, aki minden eddigi versenyünk alapembere volt, s aki 2020 márciusa óta nincs már az élők sorában. E három év alatt rajta kívül még két különleges fizikus  kollegától kellett búcsúznunk: Tellmann Jenő, és Darvay Béla fizikatanároktól. Szomorúságunkban vigaszt jelent azonban az, hogy találtunk lelkes segítőket, s mégis megszerveztük az idei versenyt. Tehát van reményünk arra, hogy ez a sok diák által kedvelt  csapatverseny még életben marad egy ideig. 

A versenyre eredetileg hat megye (Brassó, Hargita, Kolozs, Kovászna, Maros, Szatmár) 23 iskolájából 73 csapat jelentkezett, azaz 292 diák. 71 csapat készítette el a fizika témájú kisfilmet, ami föl is került a világhálóra. A versenyen végül 70 csapat vett részt.
Péntek délben, május 5-én az ünnepélyes megnyitó után, amelyet a Báthory dísztermében tartottunk, elkezdődött a verseny. A négyfős csapatok kézhez kapták a kísérleti eszközöket, majd a tételeket meg a csapatonkénti pizzát is. Büszkék vagyunk arra, hogy idén minden szinten két kísérletet állítottunk össze, ami nem kis munka!
A versenyt a más megyéből érkező diákokat kísérő tanárok és a Kolozs megyei tanárok felügyelték. 150 perces kemény munka után a részt vevő diákok tanáraik kíséretében a kolozsvári Botanikus kertben sétáltak, majd a más megyéből érkező diákok és a tanárok együtt vacsoráztak a Református Kollégium Farkas utcai étkezdéjében.
Szombat reggel a kolozsvári BBTE tanárai, Néda Zoltán akadémikus vezetésével, kísérletekkel tarkított bemutatót tartottak a káoszról  a verseny résztvevői számára. Ezután következett a BBTE Fizika kara és az Empirx Egyesület által közösen szervezett Kísérletszombaton való részvétel, majd a díjkiosztás a Báthory-líceum dísztermében. 
6. osztály: I. díjat kapott a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium Prigát csapata, II. díjban részesült a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum Fizigéniuszok csapata, III. díjat érdemelt a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola Fizokosok csapata. A dicséretet a brassói Áprily Lajos Főgimnázium Fizikus Capybarák csapata vihette haza.
7. osztály: I. díjat kapott a csíkszeredai Petőfi Sándor Ált. Isk. Fizi-kuss! Csapata, II. díjas lett a János Zsigmond Unitárius Kollégium (JZSUK) PeterPHI nevű csapata, a III. díjat a JZSUK Pitagorasz csapata vihette haza. Dicséretes a marosvásárhelyi Bolyai-líceum HEMB csapata lett.
8. osztály: I. díjban részesült az Apáczai Csere János Elméleti Líceum Apáczai-SOKK csapata, II. díjat kapott a Báthory István Elméleti Líceum Coulomb-kvartett csapata, III. díjban részesült a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum Newton csapata.
9. osztály: I. díjas lett a székelyudvarhelyi Tamási Áron Elméleti Líceum FizikÁSZok csapata, II. díjat kapott a JZSUK FizikuSokkk csapata, III. díjban részesült a JZSUK OkoSokk csapata. Dicséretet érdemelt az Apáczai-líceum Névtelenek csapata.
10. osztály: I. díjban részesült a marosvásárhelyi Bolyai-líceum Pocakon Pöckölt Pockok csapata, II. díjat kapott a marosvásárhelyi Bolyai-líceum Fizimiskák csapata, III. díjas lett a székelyudvarhelyi Tamási-líceum Peaky Blinders csapata.

Borítókép: kísérletszombat a Báthory-líceumban