Jövő tavasszal indul a restaurálás

Jövő tavasszal indul a restaurálás
Óriási lépés az egyházközség, Kolozsvár, és általában az egész erdélyi magyar közösség számára, hogy elkezdődhet a Szent Mihály-plébániatemplom felújítása – mondta lapunknak Kovács Sándor főesperes-plébános, aki október 4-én írta alá a szerződést az Észak-nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség megbízottjával, ezáltal a restaurálást a vissza nem térítendő európai uniós pénzalapból is fedezhetik.

Kovács Sándor beszámolt arról is, hogy az uniós támogatásért folyamodó  A kategóriás műemlékek pályázatainak sorában a Szent Mihály-templom lett az első, százból 86.5 pontos minősítést kapott. A belváros arculatának egyik legmarkánsabb eleme, a csaknem hatszáz éves történetre visszatekintő főtéri műemlék templom felújítását a teljes megpályázható összeggel, 5 millió euróval támogatja az uniós fejlesztési alap. A munkálatok jövő év márciusában kezdődnek el – tájékoztatott a főesperes. Mint mondta, rövidesen egyeztetésre ül össze a pályázati dokumentációt, megvalósíthatósági tanulmányt összeállító erdélyi szakembercsapattal, hogy a további lépéseket körvonalazzák.

– Nagy lelkesedést oltott belénk, amikor tavasszal kiderült, sikeres a pályázatunk; aztán hosszú időn át, tulajdonképpen egész nyáron a szerződés aláírásának bekövetkezésére vártam – mondta Kovács Sándor, aki maga indította el már évekkel ezelőtt a templom legújabb kori restaurálásának szükségességéről való diskurzust, az előkészítés folyamatát. – Végül október 4-én, Assisi Szent Ferenc napján írhattam alá a szerződést, Bukarestben pedig szeptember 29-én, tehát pontosan Szent Mihály főangyal ünnepén írták alá az okiratot – jegyezte meg a főesperes.

Nagyobb mérvű beavatkozást a templomon legutóbb az 1956–57-es felújítás alkalmával végeztek, amikor Bágyuj Lajos építőmester bukaresti helyreállítási tervek alapján elbontatta a szentély barokk boltozatát, és vasbeton gerendaszerkezethez kapcsolta az újjáépített keresztboltozat bordáit.

Az uniós támogatási szerződés aláírásától számítva a pályázat, tehát a templom átfogó restaurálásának megvalósítási ideje 48 hónap.