Jövő május végétől Svájcban is dolgozhatunk

Jövő május végétől Svájcban is dolgozhatunk
Jövő év májusa után Svájc feloldja a román állampolgárokkal szembeni munkaerő-piaci korlátozásokat – jelentette be ma Klaus Johannis államfő Alain Berset svájci elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

„Remélem, Berset elnök úr is beleegyezik abba, hogy lerántsam a leplet négyszemközti tárgyalásunk egy részéről. Ez a téma nagyon érdekel. Meg akartam ismerni a svájci elnök álláspontját arról, hogy miért volt szükséges visszatérni a korlátozásokhoz, és hogy hogyan tekintenek valójában a svájci román közösségre. A következtetés kiváló és pozitív. Svájcnak kizárólag technikai okokból kellett visszatérnie a korlátozásokhoz, és mivel megerősítették, hogy a tárgyalások pozitív irányban haladnak, már nem marad más hátra, kint hogy bejelentsem: 2019 májusa után már nem lesz érvényben semmilyen korlátozás” - közölte Klaus Johannis a Cotroceni-palotában megtartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette, a svájci román közösségről is tárgyalt Berset elnökkel, kiemelve, hogy az országban mintegy 30 ezer román állampolgár él és „járul hozzá a svájci gazdaság és társadalom fejlődéséhez”.

A svájci államfő kijelentette, 2019 májusa után semmilyen megkülönböztetést nem alkalmaznak majd a svájci munkaerőpiacon a román állampolgárokkal szemben.