Johannis: nem lenne természetes az egyesülés centenáriumát a nemzeti kisebbségek nélkül ünnepelni

Johannis: nem lenne természetes az egyesülés centenáriumát a nemzeti kisebbségek nélkül ünnepelni
A nemzeti kisebbségek napja alkalmából közzétett üzenetében az államfő azt írja, a politikai és állampolgári kezdeményezéseknek, az oktatásnak és a kultúrának a tolerancia égisze alatt kell fejlődnie, az egyesülés centenáriumát pedig nem lenne természetes a nemzeti kisebbségek nélkül ünnepelni.

Az emberi jogok tiszteletben tartása, a másság elfogadása és gyümölcsöztetése, a jogállam és a liberális demokrácia megerősítése a kulcsa az emberi fejlődésnek, valamint a társadalmi békének – idézte Klaus Johannis államfőnek december 18., a nemzeti kisebbségek napja alkalmából közzétett üzenetét az Agerpres hírügynökség. 

„A romániai nemzeti kisebbségek napja lehetőséget biztosít számomra, hogy kifejezzem elismerésemet azon román állampolgároknak, akik valamely nemzeti kisebbséghez tartoznak. Azt kívánom nekik, hogy a román nemzet tagjaiként jólétben, sikerekben gazdag életet éljenek, őrizzék és adják tovább kulturális identitásukat” - írta az államfő.

Klaus Johannis emlékeztetett arra, hogy nemrég hirdette ki a törvényt, amely december 18-át a romániai nemzeti kisebbségek napjává nyilvánítja. Az államfő szerint a jogszabály egyértelműen kifejezi, hogy „a román állam elismeri, tiszteletben tartja, óvja és előtérbe helyezi a közös kulturális és vallási értékeket".

Üzenetében az államfő hangsúlyozta: a centenáriumi ünnepségeknek a tolerancia, a nyitottság, a másság elfogadásának és egymás tiszteletben tartásának a jegyében kell zajlaniuk. „Nem lenne természetes a nemzeti kisebbségek nélkül ünnepelni a centenáriumot, amelyek jelentősen hozzájárultak a modern Románia fejlődéséhez" - mondta Johannis.

Az államfő hozzátette: a nemzeti kisebbségek „a román társadalom szerves része”, amelyek nemcsak a múlt, a hagyományok őrzéséhez járulnak hozzá, hanem a mai társadalom fejlődéséhez is.

A nemzeti kisebbségek szerepét Mihai Tudose miniszterelnök is ünnepi üzenetben méltatta."A mai ünnep nemcsak a kisebbségeké, hanem mindannyiunké. A nemzeti kisebbségekhez tartozó románok részesei voltak országunk történelmének, és részei lesznek Románia jövőjének is" - hangoztatta a kormányfő.