Johannis megbízta kormányalakítással Sorin Grindeanut (Frissítve a miniszter-jelöltek névsorával)

Szerdán szavaz a parlament a Grindeanu-kabinetről

Johannis megbízta kormányalakítással Sorin Grindeanut (Frissítve a miniszter-jelöltek névsorával)
Klaus Johannis államfő megbízta a kormányalakítással Sorin Grindeanu volt távközlési minisztert, a PSD-ALDE szociálliberális parlamenti többség miniszterelnök-jelöltjét - közölte pénteken szűk szavú közleményében az elnöki hivatal. Mint kiderült, Johannis, SMS-ben értesítette Grindeanut, annyit írt: "Sok sikert!" A kormányfői tisztség várományosa először nem hitt a szemének, majd ellenőrizte, valóban az elnök telefonszámáról van-e szó.

Grindeanu a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) második kormányfőjelöltje, miután az államfő kedden elutasította a muzulmán vallású Sevil Shhaideh volt regionális fejlesztési miniszter kormányfői jelölését. Grindeanunak tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen a kabinet névsora és a kormányprogram számára.

Johannis csütörtökön félórás megbeszélést folytatott a szociálliberális koalíció második kormányfőjelöltjével, a kormányalakítási megbízásról szóló pénteki döntést azonban nem sajtótájékoztatón személyesen jelentette be, az elnöki hivatal erről csak egy közleményt jelentetett meg honlapján. Ez is arra utal, hogy az államfő politikai társbérleti viszonyra készül a szociálliberális koalíció leendő kormányával – vélik elemzők.

A PSD-ALDE koalíció vezetői szerdai sajtóértekezletükön mutatták be újabb miniszterelnök-jelöltjüket, ahol ismét szóbahozták: a tisztség valójában a választásokon győztes PSD elnökét, Liviu Dragneát illetné meg, aki azért nem kérhette magának a posztot, mert priusza van. Dragnea korábbi nyilatkozataiból egyértelművé vált, hogy pártvezetőként ellenőrzése alatt akarja tartani a kormányt, mondván, hogy a választók az általa megjelenített PSD-programnak szavaztak bizalmat, és az ő politikai felelőssége, hogy azt be is tartassa.

Liviu Dragnea ma bejelentette: jövő héten, szerdán ül össze a parlament, reggel a szakbizottságok meghallgatják a miniszter-jelölteket, majd délután szavaz a törvényhozás a kabinetről.

A Grindeanu-kabinet lehetséges miniszterei:

Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium: Sevil Shhaideh/ Lia Vasilescu

Külügy: Bogdan Aurescu

Védelem/Távközlés: Georgian Pop

Pénzügy/ Európai alapok: Marius Nica/ Cristian Socol

Belügy: Gabriel Vlase/Mihai Fifor

Szállításügy: Mihai Fifor

Gazdaság: Mihai Tudose

Egészségügy: Florian Popa/ Ionel Sinescu

Kulturális: Daniel Barbu

Oktatás: Sorin Câmpeanu

Környezetvédelem: Daniel Constantin

Mezőgazdaság: Daniel Botănoiu

Energetika: Andrei Gerea

Ifjúság és sport: Gabriel Petrea

Parlamenttel való kapcsolattartás: Steluţa Cătăniciu/Graţiela Gavrilescu