Johannis a parlamentben: a koalíció feladata a feszült helyzet sürgős rendezése

Johannis a parlamentben: a koalíció feladata a feszült helyzet sürgős rendezése
Klaus Johannistól szokatlan intenzitású elnöki beszéd hangzott el ma a parlamentben. A hatás nem maradt el: a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői látványosan elhagyták az üléstermet, csak Liviu Dragnea és Călin Popescu Tăriceanu maradt.

Johannis nem hagyta szó nélkül a PSD-sek és ALDE-sok kivonulását. „Elfáradtatok? Pech!” szólt a távozó honatyák után. Az államfő beszédét az erkélyen jelen levők bekiabálásokkal igyekeztek megzavarni, Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ideiglenes elnöke szerint a PSD által fizetett rendbontók keltették a feszültséget.

Az államfő mai parlamenti felszólalásában a kormányzó PSD-t tette felelőssé az országot eluraló válsághelyzet miatt, ezért az ő felelősségük feloldani a feszültségeket, mégpedig sürgősen. Ha erre nem képesek, konzultációra hívja a pártokat, hogy lássák, mi a legjobb megoldás a válsághelyzetre.  

Johannis szerint a Btk.-t módosító sürgősségi kormányrendelet visszavonása és az igazságügyi miniszter menesztése túl kevés, az előrehozott választások azonban túlzásnak tűnnek a jelenlegi helyzetben – fogalmazott az államfő.

„Megnyertétek a választásokat, na akkor most kormányozzanak, de ne akárhogy, hanem átláthatóan és következetesen, napfénynél, ne az éj leple alatt!” – üzente a koalíciónak Johannis.

A teremben maradt ellenzéki képviselők nagy tapssal honorálták Johannis parlamenti felszólalását, az államfő azzal zárta beszédét: „őrizzük meg az országot tisztán, a szó szoros és átvitt értelmében!”